Három óra – ezernél is több ellenőrzött gépjármű


2012-10-05 11:04:24  | cikk: HuHa  | 


Három óra – ezernél is több ellenőrzött gépjármű főképe
Fokozott közúti ellenőrzést tartott szerda délelőtt a Pápai Rendőrkapitányság Pápa belterületén. A rendőrök a Vásár utcán áthaladó járműveket vizsgálták, elsősorban baleset-megelőzési céllal. A kapitányság saját hatáskörben elrendelt akciójában nyolc rendőr vett részt a határrendészeti és közbiztonsági osztályról, az őr-járőr alosztályról és a körzeti megbízotti alosztályról.
A fokozott közúti ellenőrzés a passzív biztonsági eszközök használatának vizsgálatára és a járművek okmányainak érvényességére helyezte a hangsúlyt – tudtuk meg Derczó Zoltán rendőr zászlóstól, kapitányság határrendészeti és közrendvédelmi osztályvezető-helyettesétől.
-A biztonsági öv és a gyermekülés használatát ellenőriztük főként, de vizsgáltuk az egyéb passzív biztonsági eszközök állapotát és a járművek műszaki állapotát is. Ugyanakkor a járműokmányok érvényességének kontrollálására is kiterjedt az akció – tájékoztatta hírportálunkat. A fokozott közúti ellenőrzés során ismét használták a rendszámfelismerő készüléket, mellyel a járművek adatait és a járművekkel kapcsolatos díjfizetési kötelezettségeknek való megfelelést ellenőrizhették a rendőrök.
-A Sigmoid rendszer segítségével a jármű összes paraméterét, így alvázszámát, motorszámát, rendszámát és tulajdonosának adatait is tudjuk ellenőrizni, alkalmas a járműhöz tartozó okmányok érvényességének ellenőrzésére, valamint azt is jelzi, hogy a vizsgált gépjármű szerepel-e a körözési rendszerben – mondta el a rendőr zászlós. A modern elektronikai berendezés forgalomból kivont gépjármű észlelésekor is jelez. A különböző hatóságok több okból is kezdeményezhetik a jármű forgalomból történő kivonását, többek között a gépkocsihoz kapcsolódó díjfizetési kötelezettségek elmulasztása vagy a közigazgatási hatósági bírság meg nem fizetése miatt. A rendszámfelismerő rendszer az ilyen gépjárműveket is kiszűri, a rendőröknek pedig ez esetben intézkedési kötelezettségük van – magyarázta Derczó Zoltán.
A tegnapi akcióban egyébként 1022 gépjárművet ellenőriztek három óra alatt a Vásár utcán. A rendőrök tizenkét esetben indítottak közigazgatási hatósági eljárást biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, négy esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, ötvenezer forint értékben. Az okok között szerepelt a gyermekbiztonsági ülés használatának elmulasztása, lejárt járművezetői engedély és érvénytelen forgalmi engedély is, de kézben tartott mobiltelefon miatt is intézkedtek a rendőrök, egy esetben pedig a bevonták a jármű forgalmi engedélyét, a nagyon régen lejárt műszaki érvényesség miatt.
A Sigmoid rendszert a rendőrkapitányság napi szinten használja ellenőrzései során. A készülékkel a közlekedésben résztvevő járműveket tudják ellenőrizni – akár menet közben is -, és gyakran alkalmazzák a parkoló gépkocsik vizsgálata során. A berendezés képfelvétel készítésére is használható, melyet aztán a szabálysértők elleni eljárásban bizonyítékként használnak a rendőrök. A szerdai, baleset-megelőzési és okmányellenőrzési célokat szolgáló akcióhoz hasonlót a jövőben is tart a Pápai Rendőrkapitányság.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!