Megkezdődött a hulladékudvar műszaki átadása


2012-10-03 22:23:25  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött a hulladékudvar műszaki átadása főképe
Augusztusban kezdődtek meg a hulladékudvar kivitelezési munkái a Szabó Dezső utcai hulladékátrakó telepen az Észak-Balatoni Térség Regionális Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás beruházásában. A 3600 m2-es speciális betonfelület azon hulladékok begyűjtését teszi lehetővé, amelyeket a hulladékgyűjtő edényekbe nem lehet belerakni és a lomtalanítás során sem szállít el a Közszolg Kft. A hulladékudvar építési munkáinak elvégzésére kiírt pályázatot a Szanyépszer Kft. nyerte el, az építkezést határidőre befejezték, így ma megkezdődött a terület műszaki átadása. A hulladékválogató csarnok mögött húzódó, kiemelt szegéllyel határolt, hatalmas betonfelület kialakítása a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelően készült, biztosítva, hogy az ott felhalmozott hulladékból semmilyen káros anyag ne kerüljön a talajba a csapadékkal. A tereprendezést követően 35 cm vastag tömörített kavicsfeltöltést kapott a terület, erre került a speciális erősségű, vasalt aljzatbeton 20 cm vastagságban, előírt lejtéssel, simítással, ami a teljes vízzárást és azt biztosítja, hogy a csapadékvíz a kiépített összefolyókon keresztül az olajfogó műtárgyon átfolyva jusson be a városi szennyvízcsatornába. Az olajfogó műtárgyban a szennyeződések lerakódnak, így környezetre ártalmas anyagok nem kerülnek a szennyvízbe. A hulladékudvar 3600 m2-es felületéből 200 m2 a veszélyes hulladékok fogadására szolgál majd, ezt szegély választja el a betonfelület többi részétől, altalajába pedig dréncsöveket fektettek és geotextíliát építettek be az extrém védelemért. 
-Jelenleg a műszaki átadása zajlik a hulladékudvarnak, a beruházó most veszi át a kivitelezőtől a területet, és ezt követően adja át majd üzemeltetésre nekünk. A műszaki átadás során a szakemberek azt ellenőrzik, hogy a szerződésben megfogalmazott műszaki feltételeknek megfelelően valósult-e meg a beruházás – mondta el Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője. A műszaki átadás után megkezdődik az engedélyezési eljárás és a megfelelő hatósági engedélyek birtokában kezdheti meg a működését a hulladékudvar. Az üzemeltetéshez az előírásoknak megfelelő konténereket is biztosítani kell, amikbe a szolgáltatást igénybe vevők belerakják majd a különböző hulladékokat. A veszélyes hulladékok tárolásához speciális zárt edényzet szükséges, a többi hulladékfajtát nyitott konténerekben helyezik el – ezek beszerzése folyamatban van.
-A megtelt konténereket a megfelelő ártalmatlanító helyre szállítják, tehát magára a betonfelületre semmilyen hulladék nem kerülhet – magyarázta az ügyvezető, hozzátéve – festékmaradványok, vegyszerek, akkumulátorok, autógumik és elektromos hulladékok kerülhetnek a hulladékudvarba, olyan holmik, amiktől a lakosság más – legális - módon nem tud megszabadulni.
Az engedélyezési eljárás és a konténerek beszerzése várhatóan az év végéig megtörténik, így a jövő év elején megkezdheti működését az udvar, mellyel jelentősen bővül azon hulladéktípusok köre, melyeket helyben be tud fogadni a szolgáltató.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!