Szeptembertől kötelező a mindennapos testnevelés


2012-10-03 12:57:20  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Szeptembertől kötelező a mindennapos testnevelés főképe
Egy uniós felmérés arról számolt be, hogy hazánk tagja az EU négy legkevesebbet sportoló nemzetének, valamint a fiataloknak csak 38 százaléka végez rendszeres testmozgást. Éppen ezért a kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést, amelytől a gyermekek jelenlegi rossz egészségi állapotának jelentős javulását várják. A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is – áll az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. Az intézkedésnek nem titkolt célja, hogy már fiatal korban sikerüljön jó irányba formálni a gyerekek sporthoz és egészséghez való viszonyát, így jóval nagyobb eséllyel lesznek ezek az emberek felnőttkorukban is egészségesek. Emellett fontos, hogy a mindennapos testnevelés által nő az esélyegyenlőség a sportolási lehetőséghez való hozzáférésben, a rendszeres testmozgás minden gyerek számára elérhetővé válik társadalmi és szociális helyzettől függetlenül. Természetesen Pápán is eleget tettek a törvénynek, a Weöres Sándor Általános Iskolában arra kerestük a választ, az intézmény miként oldotta meg a mindennapos testnevelés bevezetését.
- A gyerekek szempontjából a napi rendszeres testnevelés üdvözítő – vélekedett Horváth Attila, a Weöres iskola igazgatója. Intézményünkben közel 140 diákot érint az új törvény, a célunk az, hogy a gyerekek képességeit életkori sajátosságainak megfelelően fejlesszük. Kollégáimtól azt kértem, hogy a plusz két órát a diákok képességeinek fejlesztésére fordítsák, alakítsák ki azokat a mozgáskoordinációs képességeket, amik egyébként nem alakulnának ki. Ha tudunk a diákoknak egy alapsportági képzettséget biztosítani, bepillantást nyerhetnek különböző sportágak rejtelmeibe, így később könnyebben tudnak választani. Iskolánkban az elsősök a kézilabdával és a labdarúgással ismerkedhetnek meg közelebbről, az ötödikesek az előbb említett labdajátékok mellett tollaslabdázhatnak is. Az órarendbe sikeresen beépítettük az órákat, dolgozunk azon, hogy középtávon hogyan lehet az összes évfolyamra kiterjesztett öt testnevelés órát megvalósítani. Azt nem szeretnénk, ha nagyon gyakran három tanulócsoport lenne a tornatermünkben, ebben az esetben az említett célokat nem, vagy csak nehezen lehetne véghezvinni. Szeretnénk külső társszervezetekkel ezt a problémát megoldani, gondolok itt a Lovasiskolára, a Várkertfürdőre, de pályázatokon keresztül egy konditerem építésének lehetősége is felmerült. Bízom benne, a mindennapi mozgáson keresztül idővel el tudjuk érni azt a célt, hogy a gyerekek és a felnőttek hetente háromszor egy órát sportoljanak.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!