Némafilm - filmvetítésre gyűltek össze a hallássérültek


2012-10-02 19:49:54  | cikk: mo  | 


Némafilm - filmvetítésre gyűltek össze a hallássérültek főképe
A hallássérültek világnapja alkalmából gyűltek össze siketek és épek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében ma délután. A jeles nap alkalmából Pápa Város Önkormányzata támogatásával filmvetítésen vehettek részt az érdeklődők. A Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete (SINOSZ) pápai csoportjának tagjai számára nagy élményt jelentett a JMSZK színháztermében eltöltött több mint egy óra. A megjelentek a Némafilm című mozgóképet tekinthették meg, mely két siket közéleti személyiséget mutat be - a portré műfaji keretei között, ám mégsem a hagyományos, konvencionális formában -, közelebb hozva őket, illetve rajtuk keresztül a legkülönfélébb fogyatékkal élőket a mindennapok emberéhez. Dr. Kósa Ádám EP-képviselő és dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő mindennapjait néhány hónapon keresztül kamerák kísérték. A rendezők, Matúz Gábor és Siklósi Beatrix mindent megtettek annak érdekében, hogy a hallássérültek számára is maradandó élményt nyújtson a film, amelyben főszerepet játszanak a profi jelnyelvi tolmácsok, és szintén a kommunikációs akadálymentesítés jegyében feliratozták is a filmet. A film tulajdonképpen a fogyatékkal élő emberek elfogadására hívja fel a figyelmet, így szól épekhez és siketekhez egyaránt. Az épek bepillantást nyernek egy hallássérült ember akadályokkal teli hétköznapjaiba, a siketek pedig példaként állíthatják sorstársaikat maguk elé, hogy ezek az akadályok leküzdhetők.  

Képek:


A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján - az idén szeptember 30-án - tartják a hallássérültek (siketek) világnapját. A fő cél, hogy felhívják a figyelmet a hallássérültek sajátos kommunikációs problémáira, mozgósítsák a társadalmat és a döntéshozó szerveket az ennek következtében fellépő életminőségbeli hátrányok megoldására.

A hallássérült kifejezés a siketeket és a nagyothallókat egyaránt magába foglaló gyűjtőfogalom. Siketnek kell tekinteni azt a személyt, akinek a hallásküszöb értéke mindkét fülön 80 decibel felett van, nagyothalló az, akinél ez az érték 60-80 decibel közé esik. Világszerte 250 millió ember szenved hallássérüléstől, közülük 70 millió csaknem teljesen süket. Ezt előidézheti nem kezelt középfülgyulladás, agyhártyagyulladás vagy az anya terhesség alatti megbetegedése egyaránt.
A siket emberek nyelvi és kulturális kisebbségnek tekintik magukat, ezért törekszenek szervezeteik arra, hogy ugyanolyan jogaik legyenek, mint a többi állampolgárnak. Mivel a nagyothallók többsége hallóként élte le életét vagy annak java részét, számukra a hallás csökkentése a családban, munkahelyen, baráti körben betöltött szerepük megváltozását idézi elő: elszigetelődéshez, elmagányosodáshoz vezethet. Nekik a legnagyobb segítséget a jól működő hallókészülékkel és tartozékaival való folyamatos ellátás, illetve a mindennapi életvitelt megkönnyítő technikai eszközök (telefonerősítő stb.) biztosítása jelenti.
Magyarországon a lakosság csaknem tíz százaléka, azaz majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással, közülük mintegy hatvanezer siket, s háromszázezer a súlyosan nagyothalló (akik csak valamilyen segédeszközzel hallanak). A siket gyerekek intézményes, állami oktatása 1891-ben kezdődött el Budapesten, s 1907-ben alakult a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), amely az érdekképviseleti feladatokat látja el. 
(Forrás: MTI)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!