’56-os emléktúrán a Rákóczi Szövetség


2012-10-01 17:44:59  | cikk: pt  | fotó: Rákóczi Szövetség pá  | 


’56-os emléktúrán a Rákóczi Szövetség főképe
Élményekben gazdag hagyományőrző kiránduláson vett részt a nyugati határ mentén a minap a Rákóczi Szövetség pápai szervezete több mint hetven résztvevővel.
Az ’56-os emléktúráról Goór Judit, a Rákóczi Szövetség pápai szervezetének titkára számolt be hírportálunknak. – Kapuváron Németh Csóka Gábor, a település alpolgármestere fogadott minket a városháza nagytermében, ahol Németh D. László és dr. Varga József helytörténészek tartottak előadást a környék 1956-os eseményeiről, kiemelkedő alakjairól, valamint a határvidék, illetve a menekültek témájáról. Ezt követően megkoszorúztuk Szigethy Attilának, a győri székhelyű Dunántúli Nemzeti Tanács rejtélyesen elhunyt elnökének emléktábláját és a kapuvári temetőben lévő sírját. A harmadik koszorút a több mint kétszázezer menekült emlékére helyeztük el a mosontarcsai (andaui) híd osztrák oldalán – tudtuk meg az egyesületi titkártól, aki kiemelte, hogy egy élő szemtanú is részt vett az emléktúrán. Útitársai kérésére Straub János egykori bakonyjákói, később hosszú ideig amerikai, jelenleg pedig pápai lakos megosztotta a hansági meneküléshez kapcsolódó emlékeit a többiekkel.
– Természetesen a kulturális hagyományápolás jegyében alakítottuk az egynapos program további részét. Hövejben megcsodáltuk az ott készülő különleges csipkéket, Öntésmajorban a Hanság élővilágát bemutató kiállítást, Féltoronyban (Halbturnban) pedig Burgenland legnagyobb barokk kastélyát. Kapuváron a Röntgenmúzeumot maga a gyűjtemény alapítója mutatta be, kiemelve a sugárkutatás magyar úttörőit, vívmányait – fogalmazott Goór Judit. Hozzáfűzte, a Rákóczi Szövetség programjai egyre több érdeklődőt vonzanak Pápán.
Az egyesület következő rendezvénye az atomfizika gyógyászati hasznosításáról, valamint a témához kapcsolódó magyar szakemberek tevékenységéről szól majd.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!