Máté Imre nyomában - elhunyt az ősi magyar vallás bácsája


2012-09-29 19:57:12  | cikk: mo  | 


Máté Imre nyomában - elhunyt az ősi magyar vallás bácsája főképe
Ez év májusában járt Pápán. Az Edvy Malom Fogadóban tartott előadást egy különleges, ősi sámán-kultuszról. A Yotengrit vallás eszmeiségéről. Most ismét az ő gondolatai hangzottak el az Edvy Malom Fogadó falai között, de már nem az ő szájából. Máté Imre bácsa, a Yotengrit, a Tengervégtelen Ős-Szellem Egyháza vezetője 2012. június 16-án elhunyt. Az ő tiszteletére szervezték azt a visszaemlékező előadást, melyet ma délután tartottak az Edvy Malomban.
Az előadás tulajdonképpen halk beszélgetés volt. Bogár Klaudia személyes tapasztalatait osztotta meg a bácsával való találkozásáról, a tanításának módszereiről és mindarról, hogyan érezte meg az ún.”büün” vallás pozitív erejét. Bogár Klaudia ugyanis elmondta, a jégkorszak emberének ősi vallása teljes mértékben tapasztalati úton hat. Itt nem kell hinni semmiben, és elhinni sem kell semmit. Meg kell érezni azt a belső erőt, lelki erőt, amit ez a szellemiség közvetít – fogalmazott Máté Imre tanítványa. Bogár Klaudia elmondta a bácsa tanításai olyan belső erőt adtak, amelyek nyomán ma már nem ismer lehetetlen, sokkal bátrabban néz szembe a kihívásokkal. 

Máté Imre 1934-ben született a rábaközi Maglócán. Felsőfokú tanulmányait Budapesten kezdte, az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Magyar szakos hallgatóként került kapcsolatba a finnugrisztikával. Tanult Göttingenben és Münchenben is. A nyelv-és irodalomtudomány magisztere lett, de tanult régészetet, történelmet és néprajzot is. Máté Imre meggyőződése szerint a „Büün”, más néven „Yotengrit” eszmeiség bölcseleti alapja egy duális világszemlélet, mely nem polarizáló, hanem „összeillesztő”. Például a nő meg a férfi együtt EGY ember. E világnézet a jégkorszak emberének hagyatéka.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!