Örmény népzene, ízletes ételek - a köztársaságot ünnepelte a nemzetiségi önkormányzat


2012-09-29 19:07:06  | cikk: mo  | 


Örmény népzene, ízletes ételek - a köztársaságot ünnepelte a nemzetiségi önkormányzat főképe
A Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat (PÖNÖ) kiemelt rendezvényének tekinti az Örmény Köztársaság kikiáltásának évfordulóját, melynek alkalmából minden évben változatos programot kínálnak az érdeklődők számára. Idén az Edvy Malom Fogadóban várták az örmény kultúra és gasztronómia iránt érdeklődő látogatókat. A program különleges része a jellegzetes örmény ételek kóstolása, amit természetesen ezúttal sem hagytak el a szervezők.
A rendezvényen részt vett – többek között – Akopján Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, Rádi Róbert kabinetvezető, Pápa Város Képviselőtestületének egyes tagjai és a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői.
A jeles ünnepen Szakács Izabella Váczi Mihály Még nem elég címűt versét szavalta, majd Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében felidézte,  hogy 1991. szeptember 21-én az örmény nép évszázados álma vált valósággá, amikor megalakult az Örmény Köztársaság. Végre van szabad, független hazája, saját kormánya, címere, zászlója és himnusza e sokat szenvedett, megtizedelt, de töretlen jövőhitet képviselő nemzetnek. Rádi Róbert összefoglalta az örmény nép történetét, viharos évszázadait, majd köszönetét fejezte ki a PÖNÖ lelkiismeretes kultúraátörökítő tevékenységéért.
A rendezvény folytatásában a Trio Hangist népzenei együttes nyújtott ízelítőt az örmény folklór izgalmas világából. A koncert után a nemzetiségi önkormányzat tagjai jellegzetes örmény ételekkel vendégelték meg a résztvevőket. A szervezők saját maguk készítettek saslikot, givecset és töltikét. Dr. Vaitsuk Mária, a PÖNÖ alelnöke érdeklődésükre elmondta, a saslikot hagymával pácolt tarjából készítették az alkalomra és jellemzően grillen sütötték meg. A givecs leginkább a magyar lecsóhoz hasonlít, különbség azonban van, méghozzá az, hogy a givecsben kétféle paprika, padlizsán és cukkini is van, melyeket külön-külön megpirítanak, majd összevegyítve sóval, borssal, babérlevéllel és petrezselyemmel ízesítenek. A töltikét az örmények dolmának hívják. Az ízletes étel tulajdonképpen egy szőlőlevélbe göngyölt rizzsel és darálthússal töltött tekercs. A program végén mindezt meg is kóstolhatták az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!