Érdekes előadások, izgalmas kísérletek a Kutatók Éjszakáján a Refiben


2012-09-29 07:03:09  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Érdekes előadások, izgalmas kísérletek a Kutatók Éjszakáján a Refiben   főképe
„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi”- hangzik a Kutatók Éjszakája 2012. program szlogenje.  Szeptember negyedik péntek éjszakája idén is a szenvedélyesen kíváncsiaké. Végre újra kinyílnak a laborajtók, a kutatók ismét kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven mutatják be a tudományt.
Szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján kicsik és nagyok személyesen találkozhattak a kutatókkal, kipróbálhatták eszközeiket, találmányaikat, megismerhették a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében az ország különböző pontjain.
A kutatók a tudomány csodái mögött álló hétköznapi emberek - ezt hivatott  népszerűsíteni 2012. szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája, melynek országos programsorozatán idén is bepillanthattunk szinte minden tudományág "kulisszái" mögé.
Ehhez a programsorozathoz csatlakozott az idei évben a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája is, a szervezők rengeteg színes előadással és kísérletekkel próbálták bemutatni a tudomány elképesztő csodáit.
Somosiné Németh Alíz biológia-földrajz szakos tanárnő, a program szervezője érdeklődésünkre elmondta, a program célja, hogy a tudományos tantárgyakat népszerűsítsék a fiatalok körében.
- Nagyon sok olyan problémát, ami az emberiség létkérdése, azt a tudomány oldja majd meg. A tudósok világa egy külön kaszt, melybe a mai estén bepillantást nyerhettek az érdeklődő diákok. Előadásokat hallhattak a legújabb fejlesztésekről, kísérletekről, s eredményeikről híres tudósoktól, kutatóktól.
A délután kezdődött programon elsőként dr. Benkő József csillagász, tudományos főmunkatárs tartott érdekes előadást a Kepler-űrtávcsőről, ami több, mint 100 éves találmány.
Dr. Karátson Dávid vulkanológus prezentációjára szinte zsúfolásig telt az intézmény díszterme. Az előadó híres vulkánkitörésekről beszélt az érdeklődő diákságnak, érintette a pompei és a híres izlandi vulkánkitörést is, részletezte a vulkánkitörések nagyságát, hatásait.
- A vulkánok nagyon szépek és lenyűgözőek. Nekem a kedvenc országom Olaszország, ahová nagyon sokat járok. Vulkánkitörés tanúja már voltam a Szicíliához közeli vulkánnál, ami 20 percenként tört ki. Jártam már veszélyes helyeken is, de szerencsére életveszélyben még nem voltam - mesélte dr. Karátson Dávid.
Végül beszélt még az ősi magyar vulkánról is, a Badacsonyról, a Börzsönyről és a Mátráról is.
A két izgalmas előadás szünetében ízletes zsíros kenyér és tea várt a népes diákseregre, valamint a szórakoztató fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket próbálhattak ki. Népszerűnek bizonyult a tanulók körében a „káposzta” indikátor, a titkosírás, az ezüsttükör próba, a szappanhártyák és a plazmolózis vizsgálata.
Ezt követően dr. Spissich László matematika tanár A szimmetria a tudományokban és a művészetekben címmel tartott előadást, majd egy refis volt diák, Horváth András fizikus mesélt a nukleáris technikáról.
- 2006-ban érettségiztem a Refiben, humán osztályban. Soha nem gondoltam, hogy egyszer visszajövök az iskolámba előadást tartani az ifjúságnak. Nagyon jó érzés, hogy gondoltak rám a szervezők és meghívtak, hogy beszéljek élményeimről, tapasztalataimról a nukleáris fizika területén. Én jelenleg a BME TTK Nukleárlis Technikai Intézetben dolgozom. Főleg hulladékkezeléssel foglalkozom - mondta Horváth András.
Az izgalmas estét a kísérleti show zárta, ahol Somosi István, Podányi Tamás és Horváth András mutattak be látványosnál látványosabb kísérleteket.
A 2012-es Kutatók Éjszakája pápai programsorozatát Fekete Pál Péter fizika tanár, igazgatóhelyettes úti beszámolója zárta, amelyben az újabb CERN-béli tapasztalatait osztotta meg a diákokkal.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!