Újabb sikeres európai uniós projektet zárt ma az önkormányzat


2012-09-28 23:16:44  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Újabb sikeres európai uniós projektet zárt ma az önkormányzat főképe
Véget ért a „Pápa, Somlai u.- Munkás u. közötti városrész csapadékvíz elvezetése” című európai uniós projekt, a beruházás befejeződött, a műszaki átadás megtörtént, pénteken pedig a projektzáró rendezvényt is megtartották. A délelőtti sajtótájékoztatón – melyet az építkezés helyszínén tartott Molnár István városfejlesztési osztályvezető – elhangzott, a beruházás nagyon rövid idő alatt elkészült, a munkálatok során 1240 m nyílt csapadékvíz-elvezető árkot és 640 m hosszú zárt csőrendszert építettek ki a kivitelezők. Molnár István szólt arról is, hogy az európai uniós pályázatban nyomvonalas úthelyreállítás szerepelt, ez azonban olyan rossz minőségű utat eredményezett, hogy a város – saját forrásból - teljes szélességű aszfaltszőnyegezést készíttetett. A projekt célja az volt, hogy a Somlai utca, Munkás utca környékén – a nagyobb esőzések idején - bekövetkezett kiöntések megszűnjenek, és a Somlai utca irányából érkező csapadékvizet az új csővezetéken közvetlenül a Mezőlaki Sédbe vezessék, ezáltal pedig az Erkel utcai főgyűjtőt tehermentesítsék.
A sajtótájékoztatót követő záró rendezvényen dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, furcsa helyzet, csapadékvíz-elvezetési projektről beszélni ilyen aszályos időszakban, de nagyobb esőzésekkor megmutatkozott ennek a hálózatnak a gyengesége.
-Fontos a Munkás utcai csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, mert általa a korábbi viszonylag rendezetlen állapotból a rendezett állapot irányába tettünk egy határozott lépést. Fontos, mert a közvetlen és távolabbi területeken lévő ingatlanok biztonsága nagyobb lett és fontos azért is, mert nem csak a föld alatt sikerült rendet tenni, hanem mert a Munkás utcában sikerült rendezett állapotot kialakítani – fogalmazott. Molnár István a projekt megvalósításának folyamatát ismertette a megjelentekkel. Előadásában elmondta, az önkormányzat 2010-ben nyújtott be pályázatot a fejlesztés támogatására, a Támogatási Szerződés 2011 májusában köttetett meg, a kivitelezés azonban csak 2012 nyarán kezdődhetett meg, mert a keresztező közművek miatt többször kellett módosítani a terveket. Az Európai Unió által támogatott projekt – az időközbeni ÁFA változás miatt – 120 millió forint összköltégvetésű volt, ebből a támogatási összeg 101,5 millió forintot tett ki.
-A csatlakozó utcák bekötésére kialakítottuk a lehetőséget, minden kereszteződésben vízelvezető fedlapú átereszek épültek csatlakozó vízelvezető aknákkal. Ezáltal a szomszéd utcák bekötése is biztosított, így a Munkás utca külső szakaszának és a környező utcák teljes vízelvezetésének megvan a lehetősége – tájékoztatott a városfejlesztési osztályvezető. A kivitelezési munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárást a Boroszlán Zrt. nyerte el, a cég vezérigazgatója a beruházás építési elemeiről és a felmerülő műszaki problémákról szólt előadásában. Vörös László úgy fogalmazott, az építkezés során három dologra kellett kiemelten figyelniük: a közlekedés fenntartására - főként a Munkás utcáról leágazó három zsákutca tekintetében -, a nagy mennyiségű közműkiváltásra és a munka méretéből és a keresztező közművek sokaságából adódó műszaki problémákra.
-Ezek azért jelentettek gondot, mert nagy átmérőjű – 110 cm külső átmérőjű – csöveket fektettünk le, ezeknek nagyon széles munkaárkot kellett nyitnunk, és helyenként három méter alá is kellett mennünk. Az építés jelentős földmunkával járt, nagy volt a kiszoruló föld mennyisége is, így kellett fenntartanunk a közlekedést. A másik műszaki problémát az jelentette, hogy a közel két kilométeres szakaszon, mindössze 4 m szintkülönbség van, ez is változó lejtésű, ez pedig méterenként másfél milliméter lejtést jelent – fejtette ki. A csapadékvíz-elvezető csatorna nyomvonalában nagyon sok keresztező közművel találkoztak az építők, amiknek a kiváltását vagy a kikerülését meg kellett oldaniuk. Vörös László úgy fogalmazott, a munka átvételekor megállapították, hogy ezeket a problémákat jól megoldották és reméli, hogy a csapadékos időszak is ezt igazolja majd.
A rendezvény zárszavában dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő üdvözölte a sikeresen megvalósított projektet, a pályázat pozitív elbírálását ő maga is támogatta a Regionális Fejlesztési Tanács társelnökeként. Beszédében arról szólt, a történelmi városok - így Pápa is - bizonyos szempontból hátrányban vannak az ilyen közművek tekintetében az újonnan épített városokhoz képest, ahol ezeket már korábban megépítették. Pápa nem látványos fejlesztésekkel több milliárd forintot költött az elmúlt két évtizedben a föld alatti közművekre, hiszen jelentős csatornafejlesztést kellett végrehajtani, meg kellett újítani a szennyvíztelepet és jelentős csapadékvíz-elvezetési projektet kellett megvalósítani.
-Történelmi városi rangunkból adódóan ezek a nehézségek érintettek bennünket, de mégis itt szeretünk lakni – fogalmazott. A most lezáruló projekthez kapcsolódva elmondta, a Regionális Fejlesztési Tanács a pályázati kiírást követően Veszprém megyében öt projektről döntött és összesen 341 millió forint összegű támogatást biztosított a fejlesztésekre. A Pápán megvalósult beruházás negyven hektár vízelöntéssel veszélyeztetett terület problémáját oldotta meg és tizenkétezer ember lakókörnyezetét tette biztonságosabbá.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!