Az anyatejes táplálást ünnepelték


2012-09-28 22:50:42  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az anyatejes táplálást ünnepelték főképe
Az édesanya, aki szoptatja gyermekét, a lehető legnagyobb ajándékkal indítja útra csemetéjét – hangzott el a szoptató édesanyákat köszöntő rendezvényen ma délelőtt a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban.
Az anyatejes táplálás köré épülő programot immár huszadik alkalommal rendezték meg Pápán. A rendezvényt dr. Duga Erika, a Pápai Kistérségi Népegészségügyi Intézet tiszti főorvosa nyitotta meg, majd műsorral köszöntötték a szoptató édesanyákat.
Polgár Györgyné korábbi vezető védőnő az anyaságról, az anyatejről, a sikeres szoptatás titkairól és gyakorlati módszerekről beszélt a jelenlévőknek. A továbbiakban az édesanyák és a várandós kismamák a hagyományos szoptatás mellett hallhattak az anyatejes táplálást érintő legfrissebb tudományos felfedezésekről, valamint hasznos tanácsokkal gazdagodhattak a különféle egészségügyi szakembereknek köszönhetően. A változatos kísérő programok között szerepelt például magzati szívhanghallgatás, családtervezési tanácsadás, vagy éppen vérnyomásmérés.
Nemesné Horváth Csilla vezető védőnő elmondta, Pápán tíz védőnői körzet található, és a statisztikák szerint a városban az országos átlag környékén mozognak a szoptatási mutatók – sőt, néhány esetben a hazai átlag fölött vannak a pápai eredmények. – A négy hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya Pápán körülbelül 60 százalék, ami nagyon jónak mondható. A hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás aránya már valamivel alacsonyabb, mint az országos átlag, ez 32-33 százalék körül van. Örömteli viszont, hogy az újszülött babáknak csupán a három százaléka nem kap anyatejet, és egyéves korban is még 40 százalékot tesz ki a szoptatott kicsik aránya – fogalmazott Nemesné Horváth Csilla.


Képek:


Címkék: egészség | anyatej | szoptatás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!