Tudományos konferenciát szervezett a pápai kórház


2012-09-28 15:21:59  | cikk: mo  | 


Tudományos konferenciát szervezett a pápai kórház főképe
Hat megye – több esetben nemzetközi szinten ismert – gasztroenterológusai, sebészei, radiológusai és más szakterületek szakemberei vettek részt azon a speciális szakmai konferencián, melyet a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága Gasztroenterológiai Munkabizottsága tartott ma délelőtt. A tudományos ülésnek első alkalommal adhat otthont Pápa városa, mely nagy megtiszteltetés a szervező Gróf Esterházy Kórháznak, azon belül is a gasztroenterológiai osztály számára, hiszen a jobbára megyei intézményekben megrendezett nagyszabású tanácskozás szervezői ezzel elismerték a pápai kórházban folyó szakmai munkát.

A konferencia előtt dr. Vörös Ibolya, a pápai kórház főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főigazgató kiemelte, a helyi szervező, dr. Mester Gábor osztályvezető főorvos vezetésével örömmel szervezték meg a konferenciát. Vörös Ibolya néhány gondolatban összefoglalta a pápai kórház jelenlegi helyzetét, majd hozzátette kevés kiskórház dicsekedhet azzal, hogy három második szakvizsgaként gasztroenterológiai szakvizsgával rendelkező orvost tudhat soraiban, ezenkívül két, a megyei kórházból érkezett, külsős kolléga teljesít még szolgálatot az intézményben. A belgyógyászati osztályon 15 ágyon folyik a gasztroenterológiai betegek ellátása – tette hozzá dr. Vörös Ibolya.

A Református Teológiai Akadémián tartott konferencián 16 előadást hallhattak a résztvevők gyomor-és bélrendszeri megbetegedésekről, májbetegségekről, kezelésekről és új műtéti eljárásokról. Az előadók sorában ott volt dr. Mester Gábor is. A főorvos a pápai kórházban bevezetett új módszerről, az úgynevezett endoszkópos retrográd koleciszto-pankreatográfiáról számolt be. Az eljárás során általában epevezeték köveket távolítanak el endoszkópos úton, de több esetben műanyag sztentet helyeznek fel, jó- vagy rosszindulatú szűkületek áthidalására, elzáródásos sárgaság megoldására – magyarázta a főorvos. A másfél éve kezdett alkalmazás óta több mint 100 beteget kezeltek sikeresen, korábban hasonló módszer itt Pápán nem volt elérhető. Pápa Város Képviselő Testülete 2011-ben anyagi támogatást nyújtott az Endoszkópos Labor fejlesztésére, ennek kapcsán vezethették be az új eljárást az intézményben.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!