Méhészeket is képeznek a Mezőben


2012-09-26 22:45:23  | cikk: HuHa  | 


Méhészeket is képeznek a Mezőben főképe
Augusztus végén kezdődött meg a méhész képzés a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézményében. A felnőttképzési keretek között zajló tanfolyamot azért indította a Mező, mert többen is érdeklődtek a lehetőségről, egyes hírek szerint pedig a jövőben végzettséghez kötik a méhész tevékenységet. Az OKJ-s képzésen tizennégyen vesznek részt, többen közülük már gyakorló méhészek, míg mások most szeretnék elkezdeni ezt a tevékenységet. A tanfolyamon való részvétel feltétele a nyolcadik évfolyam elvégzése és egészségügyi alkalmasság volt.
-A tanfolyam két modulból áll, a méhészet kialakítása és alapvető teendői modul a méhészettel összefüggő anatómiai, élettani, növénytani, növényvédelmi, jogi, gazdasági, munka- és környezetvédelmi ismereteket tartalmazza. A másik modulban a méhészeti szakmai feladatok végzése címmel a méhészeti technológiákat, méhészeti anyagokat és eszközöket ismerik meg a hallgatók – tájékoztatott Fehér Zsófia, az intézmény felnőttképzésért felelős vezetője.  A gyakorlatorientált képzés háromszáz órás, melyből kilencven óra az elmélet és kétszáztíz a gyakorlat. A gyakorlati képzésből kilencven óra a vizsgára felkészítés, százhúsz órát pedig külső gyakorlati helyen kell eltölteniük a hallgatóknak. Az oktatók között olyan szaktekintélyek is vannak, mint Deákné dr. Paulus Petra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának laboratóriumi állatorvosa, és Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Veszprém megyei szaktanácsadója.
-A tanfolyam áprilisig tart, a hallgatóknak modulzáró vizsgát kell tenniük, majd pedig szóbeli és gyakorlati szakmai vizsgát – mondta el a tanfolyam vezetője.
Az augusztus vége óta tartó képzés első gyakorlati óráin is túl vannak már a hallgatók, a méhész „tanulók” Ménfőcsanakon sajátítják el a szakma gyakorlati tudnivalóit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!