A gyermekek biztonságáról tanácskoztak


2012-09-26 21:14:48  | cikk:  | 


Többek között a gyermekek védelméről és biztonságáról is tanácskoztak annak a koordinációs értekezletnek a résztvevői, akik a múlt héten, a Pápai Rendőrkapitányságon jöttek össze, és a város biztonsága érdekében végrehajtandó feladatokat egyeztették. A tanácskozáson jelen volt dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány, Szappan Csaba r. alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság vezetője, Varga Balázs r. százados, továbbá a Pápa Városi Polgárőrség, a Városgondnokság, a Közterület Felügyelet, a Gyermekjóléti Szolgálat képviselője, a Gyámhivatal vezetője, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója, a területen dolgozó pártfogó felügyelők és a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az értekezlet összehívása már több éves múltra visszatekintő kezdeményezés az együttműködők részéről. A kialakítandó programot a városban élők szubjektív biztonságérzetének javítására indítják el, de az egész kistérségben alkalmazni kívánják a résztvevők, a múlt heti tanácskozás pedig csak az első volt a sorban, a későbbiekben havonta egyeztetnek az érintettek az aktuális problémákról és a megoldási lehetőségekről.

-A mostani tanácskozás egyik fő témája a gyermekek védelme volt. A tapasztalatok szerint több gyermek jár felügyelet nélkül a városban, bandáznak, csoportokba verődve köpködnek, kövekkel dobálóznak és inzultálják az idős járókelőket. Ezek a fiatalok sok esetben csellengők, iskolakerülők – adott tájékoztatást Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, hozzátéve – fontos lenne tudnunk, ők hol tartózkodnak, mialatt a többi gyermek iskolában van, ehhez azonban a rendőrség kevés, ezért a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársait is bevontuk a programba.

A megjelentek arról is tárgyaltak, a csellengő gyerekek számára elfoglaltságot kell biztosítani, ehhez pedig szükséges egy olyan közösségi ház, helyiség, ahol megfelelő szabadidős szórakozást nyújthatnak a szakemberek közreműködésével, megismertetve őket a tartalmas szabadidő eltöltési lehetőségekkel. Az iskolarendőrök és a Gyermekjóléti Szolgálat abban tudnak együttműködni, hogy feltérképezik az iskolakerülő fiatalokat, akikre aztán a rendőrök fokozottan odafigyelnek, értesítik a szülőket és a szakemberekkel közösen visszavezetik őket az iskolapadba. A koordinációs értekezleten szó esett az otthon felügyelet nélkül hagyott gyermekekről, és az esti órákban szülői engedély nélkül a város utcáin tartózkodó fiatalokról is. Ez utóbbi téren már korábban is tartott ellenőrzést a kapitányság és a Gyámhivatal, most azonban kiélezetten figyelnek az ilyen esetekre.

-A jövőben több közös szolgálatot fogunk ellátni a polgárőrséggel és a közterület felügyelettel, és bevonjuk a társszervekkel való járőrözésbe a pártfogó felügyelőket. Ezzel a pártfogolt fiataloknak előírt magatartási szabályok betartását ellenőrizzük – tette hozzá Varga Balázs rendőr százados, a Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály vezetője.

A tanácskozáson résztvevők egyetértettek a felvetett problémákkal és minden résztvevő hozzájárult ötleteivel a megoldáskereséshez. A Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat vezetője például azt javasolta, a társszervekkel közösen azokat a cigány személyeket szólítsák meg, akik valamiféle vezető szerepet töltenek be a közösségben, akikre hallgatnak a többiek, és őket vonják be a programba, hogy az elfogadható viselkedési normákat vigyék el saját közösségükbe.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat vezetője arról szólt, mielőbb szeretnék elindítani annak a pályázatnak a mediációs és agresszió helyettesítő tréningjeit, amelyet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyert el, s amelyben a Kormányhivatal konzorciumi partnerként vesz részt. „Az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítést szolgáló Veszprém megyei komplex rendszer működtetése a társadalmi kohézió erősítésével” című projekt keretében Pápán, a Rigó lakótelepen, Pápateszér községben és a pápai Acsády Ignác Szakképző Iskolában szervezik meg a tréningeket és a mediátori képzéseket.

A következő koordinációs értekezletet októberben tartják, ezen az első fórumon meghatározott feladatok végrehajtását értékelik és az új problémák megoldását keresik majd a tanácskozás résztvevői.

Képek:

nincsenek képek