Harminchárom szeméttelepet rekultiválnak európai uniós forrásból


2012-09-26 19:54:10  | cikk: HuHa  | 


Harminchárom szeméttelepet rekultiválnak európai uniós forrásból főképe
Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás „Tiszta Európa” programja keretében - újabb európai uniós forrásból - harminchárom felhagyott szilárdhulladék-lerakó rekultivációja kezdődik meg hamarosan. A megvalósításhoz a társulás közel 3,5 milliárd forint támogatást nyert el, a projekthez önrészt nem kellett biztosítaniuk, vagyis a településeknek nem kerül pénzébe a régi szeméttelepek környezetének helyreállítása. A rekultiválandó szeméttelepek az önkormányzati társulás működési területén, vagyis a 158 település közigazgatási területén találhatók – ezek közül az egyik Pápán, a Téglagyári úton. A lerakók különböző műszaki tartalommal lesznek rekultiválva, attól függően, hogy milyen régen hagytak fel a működtetésével és mennyire környezetkárosító az ott felhalmozott hulladék. A projekt részleteiről tegnap tartott sajtótájékoztatót Czaun János, az önkormányzati társulás elnöke, a Devecserben megrendezett projektnyitó rendezvény előtt. Mint mondta, a projekt eredményeként több mint 390 ezer négyzetméter felület rekultivációja történik meg, ami több mint hárommillió köbméter hulladékot tartalmaz. A - szükséges -, különböző szintű beavatkozások közül a legkomplettebb műszaki megoldás a hulladék teljes felszedését és kezelését jelenti rostálással és válogatással – így rekultiválják például a pápasalamoni szeméttelepet és még kilenc lerakót. A legegyszerűbb műszaki megoldás az együtemű lezárás egyszerűsített rétegrenddel, melyet hét lerakónál tudnak alkalmazni, köztük Dákán is. E két műszaki megoldáson túl, lesznek olyan hulladéklerakók, melyeket együtemű lezárással, teljes rétegrenddel gázelvezető réteg nélkül rekultiválnak, ugyanezt a módszert gázelvezetéssel nyolc településen alkalmazzák, négy településen pedig a kétütemű lezárás a megfelelő eljárás. Ez utóbbi módon állítják helyre a természeti környezetet Pápán is – tudtuk meg az elnöktől. A megvalósítás során eltávolítják a területen található növényzetet, lebontják a funkcióját veszített épületet és jelentős áthalmozással, a hulladéktest formálásával csökkentik a felületet, amely aztán egy átmeneti záró réteget kap. A munkálatok várhatóan jövő év elején kezdődnek meg Pápán, a projekt teljes befejezésének határideje 2015 júniusa.
A sajtótájékoztatót követő nyitórendezvényen Czaun János az érintett települések polgármestereivel, képviselőivel ismertette a „Az Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő, 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának megvalósítása” című projektet.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!