Lezárult a „digitális tábla” projekt


2012-09-24 22:10:12  | cikk: HuHa  | 


Lezárult a „digitális tábla” projekt főképe
Ma délelőtt tartotta meg az önkormányzat a „Pápa város közoktatási intézményeinek IKT fejlesztése” című, európai uniós projekt záró rendezvényét. Mint arról már korábban hírt adtunk, az önkormányzat fenntartásában lévő öt iskola korszerű informatikai eszközökkel gazdagodott a nyáron a sikeres TIOP pályázatnak köszönhetően. A projekt a Tarczy Lajos Általános Iskolát, a Munkácsy Mihály Általános Iskolát, a Weöres Sándor Általános Iskolát, az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát, valamint a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot érintette, ezeknek az intézményeknek az igazgatói és pedagógusai vettek részt a projektzárón, melyet a PGSZKIK Tagintézményében, a volt Mezőben tartottak.
A megjelenteket Rádi Róbert, polgármesteri kabinetvezető köszöntötte. Mint mondta, a modern oktatási eszközök megléte és alkalmazása rendkívül fontos az iskolákban a korszerű oktatás biztosítására, ezért is nyújtott be pályázatot az önkormányzat a fejlesztésre, s használta ki az európai uniós forrás nyújtotta lehetőséget. Kiemelte, az eszközök nem helyettesítik az oktató munkák, nem csodaszerek és nem pótolják a tanulást, de motiváltabbá teszik a diákokat és érdekesebbé a tanórákat. A kabinetvezető úgy fogalmazott, ezek az eszközök voltak az önkormányzat utolsó „ajándékai” az iskoláknak, hiszen 2013 januárjától már az állam lesz az intézmények fenntartója. Rádi Róbert köszönetet mondott a pedagógusoknak és az iskolák dolgozóinak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a nehézkesen induló projektet sikeresen megvalósítsák.
A projekt előzményeiről és megvalósításáról szólt összefoglalójában Boros Katalin, projektmenedzser. Felidézte, az önkormányzat már 2008-ban már elnyerte az uniós forrást a beruházáshoz, a tényleges megvalósítást azonban több nehézség akadályozta, így a projektet a módosított határidő szerint ez év június végére fejezték be. A projektmenedzser megerősítette a kabinetvezető szavait, miszerint az iskolák pedagógusai, vezetői és a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozó rugalmasságának és együttműködésének köszönhető, hogy szeptemberben már az új eszközökkel is dolgozhatnak a tanárok és diákok. 
A projekt záró rendezvényén az iskolák vezetői elmondták eddigi tapasztalataikat az új eszközökkel kapcsolatban. Mint kiderült, minden iskolának volt már korábban is néhány – más forrásból beszerzett – digitális táblája, a mostani nagyszabású fejlesztés azonban sokkal szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé. Az igazgatók úgy fogalmaztak, a most beszerzett eszközök jó minőségűek, megfelelőn működnek és eleget tesznek a mai kor kihívásainak. Az interaktív táblákat nem a teljes tanórákon használják, hanem akkor és ott, ahol és amikor a tananyag megkívánja. Az új eszközök kiválóan alkalmasak a szemléltetésre, a tanulók figyelmének felkeltésére és még jutalmazásnak is megfelelnek, hiszen a számítógépen felnőtt mai gyerekek örömmel dolgoznak velük. Ugyanakkor a pedagógusoktól plusz munkát igényel a digitális tananyagok elkészítése és alkalmazása. Az iskolavezetők személyes élményeiket is elmesélték, Békefi Imre például azt a történetet osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy az egyik diák nagyon jelentkezett a táblánál való munkára, majd beismerte, a választ nem tudja ugyan, de szeretné használni az új eszközt.
A projektzáró rendezvényen a jelenlévők megtekintettek egy digitális táblás tanórát is, Peka András, a Mező pedagógusa a 11.E osztályosoknak tartott matematika órát.
Boros Katalin a rendezvény végén sajtótájékoztatón ismertette, az öt városi oktatási intézmény hatvan digitális táblát, 159 komplett PC csomagot, nyolc WIFI csomagot, három szavazó csomagot és két-két SNI I. és V. csomagot kapott a projekt keretében. A projekt ezen kívül tartalmazta a pedagógusok oktatását is, melyen megtanulták a digitális tábla kezelésének alapjait. A képzésen valamennyi érintett iskola valamennyi pedagógusa részt vett, így minden tanár tudja alkalmazni az új eszközöket – hangsúlyozta a projektmenedzser.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!