Jókedvűen búcsúztak – Véget ért az Őszi Dionüszia


2012-09-24 07:40:46  | cikk: pt  | 


Jókedvűen búcsúztak – Véget ért az Őszi Dionüszia főképe
A vidámságról és a felhőtlen bolondozásról szólt az Őszi Dionüszia fesztivál vasárnapi, utolsó napja. Az Erzsébet ligetben látványos, szórakoztató produkciók, végül pedig az S. K. Társulat Pletyka című nagysikerű bűnügyi komédiája nevettette meg a közönséget.
A fesztivál zárónapja utcaszínházzal kezdődött, amelynek során a pápai Teleszterion Színházi Műhely, valamint a celldömölki Soltis Lajos Színház egyaránt vásári komédiával vitt életet a ligetbe. Ezt követően ritkán látható performansz zajlott le a zöld gyepre terített vásznon: úgynevezett akciófestészetet hajtottak végre a fesztiválon résztvevő színházi csoportok tagjai a Mátrix Art Company szervezésében.

A kuriózum számba menő produkció során a Pápa Város Fúvószenekara által megelevenített filmzenei dallamokra lendültek mozgásba a hófehér vásznon elhelyezkedő vállalkozó szellemű fiatalok, és a „küzdőtér” szélére állított festékesdobozokból muníciót merítve improvizatív mázolásba kezdtek. Eleinte még csak a lepedő kapott új színeket, aztán idővel egymást is pingálni kezdték az akciófestők – néha magányosan, máskor pedig csoportosan folyt a kenceficélés. A különös műsorszám szereplői hamar belelendültek a zenére reflektáló mulatságba, aminek eredményeképpen ruházatuk, bőrszínük és hajuk teljes színváltozáson ment keresztül.

– Korábban még sosem voltam részese akciófestészetnek. Rendkívül élveztem a dolgot, különleges élmény részt venni egy ilyen performanszban, ami alatt a lábujjadtól a hajad száláig mindened csupa festék lesz, és a testeddel, mozgásoddal hozol létre egy művet. Valaki jókat nevet rajta, míg más azt értékeli benne, hogy a szeme láttára születik meg egy olyan műalkotás, ami nem arról szól, hogy a fénykép pontosságával lerajzolunk valamit a világból – fogalmazta meg gondolatait az akciófestészetről a produkció egyik résztvevője, Komáromi Sándor drámatanár, a Teleszterion Színházi Műhely vezetője. Mint mondta, a fúvószenekar játékára bármiféle mozgás elindulhatott a vásznon, semmiféle korlát nem volt megszabva a résztvevők számára.

– Az egész egy érdekes improvizáció, ami izgalmas pillanatokat hoz elő, hiszen amikor a résztvevő hozzászokik, hogy tetőtől talpig festékes, leírhatatlan szabadság tölti el az embert. Oldottan, felszabadultan születik meg mindenféle játék, egyszóval az akciófestészet olyan szabadságélményt nyújt, amit talán csak a gyerekek ismernek – állítja a Teleszterion vezetője. Emellett megtudtuk tőle, társulata vásári komédiájában is nagy szerep jutott az improvizációs technikáknak, valamint a darabba belecsempészték a fesztiválon látott előadások kisebb paródiáit.

Komáromi Sándor a tegnap este véget érő Őszi Dionüsziáról rövid mérleget vonva elmondta, messze jobban sikerült a fesztivál, mint ahogyan azt előzetesen remélték.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!