Ízelítő az orgonairodalom legjelentősebb műveiből


2012-09-23 14:27:25  | cikk: pt  | 


Ízelítő az orgonairodalom legjelentősebb műveiből főképe
Az Orgonaszó koncertsorozat második alkalmát tartották tegnap este a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében, az egykori kastélykápolnában. Az eseményen Ruppert István neves orgonaművész és Hontvári Csaba, a trombitaművészet doktora adott hangversenyt.
A koncerten többek között Mozart, Händel, vagy éppen Johann Sebastian Bach világhírű szerzeményein keresztül szemléltették a zeneművészek az orgonairodalom legjelentősebb műveit. Ruppert István a magyar gyártású Vox Organi virtuális orgonán szólaltatta meg a barokk dallamokat. Mint mondta, Európában újdonságnak számít a digitális hangszeren történő koncertezés, míg ez a tengerentúlon bevett szokás.
– A virtuális orgona tulajdonképpen egy orgonapótlék, amely egy igazi templomi orgona hatását sem vizuálisan, sem hangélmény tekintetében nem képes százszázalékosan utánozni. Ez a hangszer gyakorlásra lett kitalálva, aztán idővel túlnőtte magát. A mostani koncertsorozat egy nagyon jó kezdeményezés itt, Pápán, amelynek alkalmain az illúzióját lehet kelteni annak, hogyan szól egy világhírű hangszer – nyilatkozta hírportálunknak az elismert orgonaművész, aki gyerekkora óta foglakozik a zenével. Ugyan először gépészmérnöki diplomát szerzett, és néhány évig dolgozott is a szakmában, de a zenétől sosem szakadt el. Felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol Lehotka Gábor növendékeként 1987-ben diplomázott.
Azóta a budapesti Zeneakadémia, illetve a győri Széchenyi István Egyetem orgonatanára. Európa szinte valamennyi országa mellett koncertezett Japánban, Brazíliában és az Egyesült Államokban is. Emellett előadásokat tartott a magyar orgonazene és orgonaépítészet történetéről, továbbá Liszt Ferenc orgonaműveiről finn, amerikai, valamint japán egyetemeken. 2004 novemberében szerezte meg doktori fokozatát, majd ezzel egy időben az amerikai New Jersey államban „Az év orgonista előadója” díjat is megkapta.
– Elsősorban tanár vagyok, ez a hivatás és a családom kitölti az életemet. Persze folyamatosan gyakorlok, és ha lehetőségem adódik, koncertet is adok. Szerencsére sokat tudok játszani itthon, illetve a világ számos országában. Könnyű helyzetben vagyok, hiszen otthon van egy sípos orgonám, így reggel, fogmosás előtt bármikor tudok gyakorolni – fűzte hozzá egy mosoly kíséretében Ruppert István.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!