A cél: egymástól is tanulni – Színházi Műhelymunka a Dionüszián


2012-09-23 14:20:52  | cikk: pt  | fotó: Babos Petra  | 


A cél: egymástól is tanulni – Színházi Műhelymunka a Dionüszián főképe
Az Őszi Dionüszia fesztivál a nagyközönségnek szóló számos program mellett színházi műhelymunkát, úgynevezett workshopot is tartogatott a résztvevő színművészeti csoportok számára. A tapasztalatcserére remek alkalmat biztosító eseményt tegnap tartották a Pedagógus Művelődési Házban.
A Dionüszián a házigazda szerepét betöltő Teleszterion Színházi Műhely mellett a budapesti Trainingspot, a celldömölki Soltis Lajos Színház, az inárcsi KB35, illetve a győri TrActor Csoport képviseltette magát egy-egy új színdarabbal. A műhelyfoglalkozáson három csoport vezetője, Benkő Péter Pál rendező (Soltis Lajos Színház), Komáromi Sándor direktor (Teleszterion Színházi Műhely), valamint Pap Gábor kreatív-zene tanár (Trainingspot) tartott felváltva workshopot.
– Mindannyian saját színházi profillal, metodikával dolgozunk, ezért mindig nagyon jó és hasznos, ha belekóstolhatunk egymás munkájába. Ennél jobb lehetőség ismerkedésre, egymáshoz való közeledésre nem nagyon van. A jelenlévő csoportok szabadon bekapcsolódhatnak a másik színházi munkájába, és így elleshetünk egymástól különféle technikákat, tanulhatunk másfajta hozzáállást, lelkesedést, humort, vagy bármi egyebet – fogalmazott Komáromi Sándor. Mint mondta, a Trainingspot speciálisan hanggal foglalkozik, míg a Soltis Lajos Színház nagyon erős lélektani színházi vonalat követ.
– Mi pedig a mozgás felől közelítünk mindenhez, nálunk a fizikai színház az elsődleges. A Dionüszia valójában egy két évvel ezelőtti kezdeményezés, akkor még Veszprémben tanyáztunk. Egy olyan fesztivált kívántunk létrehozni, ami nem a díjakról, hanem az együttlétről, az egymással való találkozásról szól, aminek során megmutathatjuk egymásnak, hogy éppen hol tartunk a színházi gondolkodásban, milyen problémakör foglalkoztat minket. Tehát a veszprémi alapvetően egy műhelytalálkozó volt néhány előadással fűszerezve. Az alapkoncepció persze megmaradt Pápán is, de itt már sokkal nagyobb volumenűvé vált a fesztivál, amit rengeteg, kifejezetten a közönségnek szóló kísérőprogrammal erősítettünk meg – tájékoztatta hírportálunkat a Teleszterion vezetője.
A nagyszabású színházi fesztiválon pénteken a Teleszterion bemutatta a Démonokról és más szerelemekről című darabját, amit szombaton a KB35 (József Krisztina ügye), a Trainingspot (Hangállam), majd a Soltis Lajos Színház (Menedék/Asylium) előadása követett. Végül ma délelőtt a TrActor Csoportra került a sor, amely Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája címen futó színművét tárta a közönség elé.
(Komáromi Sándorral készített interjúnkat a későbbiekben olvashatják.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!