Látványudvar, fényfestés a Dionüszia negyedik napján


2012-09-23 11:37:06  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Látványudvar, fényfestés a Dionüszia negyedik napján főképe
Szórakoztató programok várták tegnap délután az érdeklődőket az I. Őszi Dionüszia fesztivál keretein belül a Kékfestő Múzeumban. Délelőtt az alternatív színházi műhelyek találkozója során több csoport is bemutatkozott a színházteremben, mint például a KB35, a Trainingspot, a Soltis Lajos Színház és a Teleszterion Színházi Műhely. Ezeket a színvonalas előadásokat workshop foglalkozások követték.
Délután aztán a Látványudvar keretein belül báb, mese, zene és képfestés várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt a Kékfestő Múzeum udvarán.
A résztvevők között szerepelt a Pegazus Színház bábelőadása, Oláh Júlia meseolvasása, üvegfestés, hangszersimogatás és a Szó és Kép Színpad színházi előadása.
A gyerekek körében rendkívül népszerűnek bizonyult a hangszersimogatás, ahová Franczia Dániel hozta el különleges, nem mindennapi hangszereit.
- Nagyon jó kapcsolatot ápolunk Pápával, ezért gyakran jövünk ide. A mai napra elsősorban közel-keleti dobokat hoztunk, cahun-t, darbukát, kínai császártálat és ceglédi kannát, kanalat, valamint zsámoly dobot. A gyerekek a legjobban a kínai császártálat kedvelik, hiszen nagyon különleges módon lehet rajta játszani, mert a víz felbugyog benne. Nekem a ceglédi kanna a kedvencem, ezen tanultam speciális technikákat. 8 éves korom óta foglalkozom a zenével, ezekkel a hangszerekkel öt éve. Reméljük, még sokszor jöhetünk Pápára, ahová mindig örömmel érkezünk - mondta Franczia Dániel.
Mialatt sokan hangszert simogattak, a múzeum hátsó udvarán Őszölő néven játszó-és alkotóház vártak az apróságokat a Pegazus Színház munkatársainak közreműködésével, ahol az ősz jegyében készíthettek dekorációkat.
A Koffermesék című interaktív bábelőadást követően DJ Zöld workshop-jára várták az ügyes kezű gyerekeket, ahol az üvegfestés rejtelmeibe vezették be őket a Méhkas Dia Projekt tagjai közreműködésével.
A Látványudvar programjainak zárásaként a Szó és Kép Színpad: Lüszisztrate című darabját tekinthették meg az érdeklődők a múzeum padlásterében.
Csukárdi Sándor, a társulat vezetője az előadás kapcsán kérdésünkre elmondta, örülnek, hogy részt vehettek a fesztiválon.
- Ha már egyszer Dionüszia, úgy gondoltuk, hogy ezt a darabunkat mutatjuk be, hiszen ez áll a görög mitológiához a legközelebb. A programmal nagyon elégedett vagyok, nagyszerű a kezdeményezés.
Papp Alexandra érdeklődésünkre elárulta, kiváló programnak véli a fesztivált.
- Már szerda óta figyelemmel kísérem a programot és minden napra találtam valami érdekeset, amire a barátnőimmel el is látogattam. Pénteken a retro filmvetítésen is részt vettünk, szombaton pedig a fényfestés bizonyult ígéretesnek.
- Jól érzem magam a rendezvényen, remélem, jövőre is megszervezik az Őszi Dionüsziát - mondta a 27 éves K. Németh Kinga.
A szombati nap csúcspontja az az épület fényfestés volt, amit a Kossuth utcán tartottak, ahol Szepesi Imre zenei antropológiai utazásra várta az érdeklődőket.
- A fényfestés egy olyan eljárás, amelyben az iskolai nagyteljesítményű írásvetítőket alakítottuk át, s vetítünk üveglapra festett képeket. Az írásvetítők speciálisan felszereltek, 1000 wattos égővel, kerámiafoglalattal és két ventillátorral. A fényfestés a jelentős technikai háttérnek köszönhetően nem kifejezetten olcsó produkció, de természetesen a magas színvonalú, kreatív és professzionális technikai kivitelezés ugyanúgy elengedhetetlen feltétele a sikernek. A Kossuth utcán vetítettem ma, ami egy nagyon különleges helyszínnek bizonyult, 4-5 házat vetítettem be. Az épület nagyon sokban befolyásolja a vetítés hangulatát, hiszen nem mindegy milyen hátteret vetítünk be. Ezek a régi épületek lenyűgözővé tudnak így válni.
DJ Zöld 1978-óta gyűjt lemezeket, és lemezgyűjtőből vált dj-vé a ’90-es évek elején, amikor hazánkban az úgy nevezett partykultúra kialakult. Szenvedéllyel teli, sajátos, eklektikus stílusát sokan kedvelik. Szettjeibe előszeretettel csempész részleteket, dalokat magyar lemezekről, ezáltal nyernek előadásai sajátos ízt.
DJ Zöld műsora előtt és alatt Méhkasaula fényfestése színesítette a kellemes hangulatú estét, ahol a stílusok az eklektika jegyében keveredtek.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!