Egy tucatnyi bakonyi betyármese


2012-09-21 22:26:24  | cikk: Babos Petra  | 


Egy tucatnyi bakonyi betyármese főképe
A legendás bakonyi betyárok alakjai, Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Savanyú Jóska, Mógor Jancsi, Lakat Miska híres-neves cselekedetei, a régi parasztvilág betyárszeretete, a betyárbecsület és mindennapjaik legjellemzőbb eseményei, az idilli betyárvilág elevenedik meg az ifjú tehetség, Csatlós Melinda: Egy tucatnyi bakonyi betyármese című könyvében.
Csatlós Melinda 21 éves bakonyjákói lakos. Az általános iskola után a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult klasszikus klarinétot, és itt kezdett érdeklődni a magyar népzene iránt. Később a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népzene szakára járt, ahol népi klarinétot tanult és lehetősége nyílt komolyabban megismerkedni a néprajzzal, népzenével. Jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanítónő képzős hallgatója. Melinda érdeklődésünkre elmondta, már egészen kisgyermek kora óta érdeklődik a betyárvilág és a néprajz iránt.
- Egy éve kezdett komolyabban érdekelni a bakonyi betyárság, s azóta kutakodom utánuk. Úgy éreztem, hogy a legkisebb korosztálynak is meg kell ismerkednie a betyárokkal, s az ő életükkel, hiszen a betyárok olyan értékeket képviseltek, amelyek ma már kihalófélben vannak, ezért írtam egy mesekönyvet. A bakonyiak a legismertebbek az alföldi betyárok mellett. Véleményem szerint a betyár kultúra ismét reneszánszát éli, hiszen egyre több helyen alakulnak betyár- és hagyományőrző egyesületek.
A betyárvilágban szerinte a leglényegesebb erény a betyárbecsület volt, ami ma már sajnos kihaló félben van.
A könyv, ahogy címében is olvashatjuk egy tucat, azaz tizenkét betyártörténetet ír le. A gyerekrajzokkal illusztrált mesék, és a könyv elsődleges célja, hogy a mai modern világban egy általános képet adjon a gyerekeknek a betyárvilágról - vallja Csatlós Melinda.
- Vannak a könyvben olyan részek, amelynek nyelvezete archaikus, ezért egy kicsit kiszíneztem, átalakítottam, a gyermekek számára érthetőbbé tettem. A történetek konkrét személyekről szólnak.
A belső illusztrációkat gyerekek készítették a szerző által meghirdetett rajzpályázaton, többek között a Szent István Római Katolikus Általános Iskola és a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanulói. A borítót Nagy Balázs tervezte, a rajzot Hungler Réka készítette hozzá.
A könyvbemutatón Váminé Molnár Emma könyvtáros köszöntötte a szép számban megjelenteket. A mesekönyvből részletet Narancsik János mondott.
A könyv megvásárolható az interneten, valamint a könyvesboltokban, a fiatal írónő pedig úgy fogalmazott, nem titkolt szándéka, hogy a könyvnek legyen folytatása.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!