Legszebb ízlettel épült templom - A Nagytemplomban tartotta összejövetelét a KÉSZ


2012-09-21 21:38:52  | cikk: HuHa  | 


Legszebb ízlettel épült templom - A Nagytemplomban tartotta összejövetelét a KÉSZ főképe
Az őszi időszak első összejövetelét tartotta ma délután a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Pápai Csoportja a Nagytemplomban. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a rendezvényen Zsuppán István nyugalmazott művésztanár a Nagytemplomról mesélt az érdeklődőknek.  Előadásában szólt a templom építéséhez használt különleges építőanyagokról, az építészeti stílusról, a templom freskóiról és képeiről, színes ismertetőjébe pedig beleszőtte azokat a személyes élményeit, melyeket a pápaiak Nagytemplomhoz való kötődéséről tapasztalt.
-Egy általános ismertetővel kezdem a 18. század másodi felének programművészetéről, megemlítve Winkelmannt és Kazinczy-t is és azt, hogy a klasszicizmus hatása miként jelent meg a templom építésének idején. Beszélek Fellner Jakab tervező építészről, életéről és arról, hogy milyen kapcsolatban állt Esterházy Károly püspökkel, szó lesz Franz Anton Maulbertschről és Hubert Maurerről is – sorolta az előadás előtt Zsuppán István a Nagytemplom építéséhez kapcsolható jelentős személyeket. Az előadó szólt azokról a magas minőségű anyagokról, melyekkel Esterházy Károly megépítette a templomot, és beszélt a különleges értéket képviselő freskókról, képekről is. Mint mondta, a templombelső hatalmas oszloppárainak anyaga Tatáról érkezett, a tornyokat tartó négy-négy oszlop pedig Pozsony mellől, a homokkő bányából. A legnagyobb rejtélyt azonban a főoltár anyaga jelenti – fogalmazott előadásában.
-Még Kazinczy sem tudta megfejteni, hogyan került ide a főoltár anyaga, az urali malachit. Azt írja róla, hogy még a régi korból – a római korból – került elő Veszprémből, de erre semmiféle bizonyítékot nem találtam.
Kazinczyról azt is elmondta, kétszer járt Pápán, előbb 1789-ben majd 1815-ben, amikor már kész volt a templom, barátságban volt Maurerrel, és korának legszebb magyarországi templomának tartotta a pápait. Ő mondta a Nagytemplomról, hogy a legszebb ízlettel épült templom.
A pápaiak személyes kötődéséről Zsuppán István saját élményét mesélte el. Amerikai tartózkodása idején, vendéglátói elvitték egy társaságba, ahol csaknem mindenki 45-ös és 56-os pápai menekült volt és a legtöbb kérdés, amit Pápával kapcsolatban feltettek, a Nagytemplomról szólt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!