Jól érzi magát a három thai cserediák városunkban


2012-09-20 21:35:50  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Jól érzi magát a három thai cserediák városunkban főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája és a Petőfi Sándor Gimnázium a 2012/2013-as tanévben thai cserediákot lát vendégül az AFS cserediák program keretein belül. A 15 és 18 év közötti két lány és az egy fiú már beilleszkedtek az iskola mindennapjaiba, barátkoznak osztálytársaikkal, sőt csütörtök délutánonként magyarul is próbálnak tanulni. Hírportálunk ottjártakor éppen Beller Zsuzsanna, fogadó anyuka, az AFS önkéntese, a pápai körzet elnöke tartott a fiataloknak magyar órát.
Az AFS 1947-ben elsőként kezdett diákcserékkel foglalkozni, ma a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere szervezete. Programjai keretében több mint 80 ország 13 000 diákja utazik évente. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszervezethez, azóta több mint 1600 magyar diák töltött egy évet külföldön. A programok fő célja, hogy a diákok egy tanév alatt megismerjék a különböző kultúrákat és aktívan fejlesszék nyelvtudásukat. A résztvevők ugyanúgy középiskolába járnak, mint otthon. Beilleszkednek fogadócsaládjukba, alkalmazkodnak annak életviteléhez, felelősséget vállalnak magukért és tetteikért, magabiztosabbá, önállóbbá válnak. Más kultúrák megismerése mellett ráismernek saját kultúrájukra, és önismeretük is megnő. AFS évük alatt sokat fejlődik kreativitásuk és a (sztereotípiákat elutasító) kritikus gondolkodásuk. Mindezek mellett pedig egy életre szóló kalandban vesznek részt a diákok.
Beller Zsuzsanna érdeklődésünkre elmondta, először csak fogadó anyukaként jelentkezett az AFS-nél, majd később gondolta úgy, hogy több fogadó családot keresnek és önkéntes segítőket toboroznak.
- Nagyon szeretem a külföldieket, érdeklődöm a más nemzetiségűek iránt. Mivel egy gyermekünk van, ezért is gondoltuk, hogy „örökbe fogadunk” egy külföldi diákot egy tanévre. Augusztus végén érkezett meg hozzánk a thai lány, aki nagyon kedves és barátságos, örülünk, hogy részt veszünk ebben a programban- mesélte, hozzátéve, a thai-ok nagyon szívesen jönnek Magyarországra, hiszen szeretik a magyarokat, az ételeket, és különlegesnek tartják a nyelvet is.
Ploy Suebpa a thaiföldi Ubonratchatanee-ból érkezett a Petőfi Gimnáziumba.
A diáklány már önállóan be tudott mutatkozni, s elmondta, hogy 18 éves és nagyon szeret itt lenni.
- Nagyon örülök, hogy itt lehetek Magyarországon. Kedvesek és barátságosak az emberek velem. A fogadó családom segítőkész. Az iskolában még sok szót nem értek, de mindenki próbál segíteni a beilleszkedésben. Sokat nevetünk. Mivel szeretem a magyar konyhát, már kóstoltam helyi specialitásokat is, legjobban a lecsó ízlik sóval - mesélte a diáklány nevetve, aki első alkalommal cserediákoskodik országunkban.
A magyar órák során a külföldi diákok alapvető kifejezéseket tanulnak meg, például köszönni, bemutatkozni és számolni is. Az AFS-nél továbbra is várják az önkénteseket, akár diáknak, akár szülőnek.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!