Vita a magyar-cigány együttélés kérdéseiről – Első felvonás


2012-09-19 23:04:04  | cikk: pt  | 


Vita a magyar-cigány együttélés kérdéseiről – Első felvonás főképe
Társadalmi kohézió és komplexitás szükséges a magyar-cigány együttélés súlyos kérdéseinek kezeléséhez, rendezéséhez – leginkább ezt a konklúziót lehetett levonni a probléma megvitatására ma délután összehívott nyilvános fórum végén.
A Városháza nagy tanácstermében a városban jelenlévő három politikai párt, a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, valamint helyi cigányság képviselői vitatkoztak a magyar-cigány együttélés problémáiról. A teljes nyilvánosság mellett zajló vitát dr. Áldozó Tamás polgármester, az esemény összehívója moderálta. Az alkalmon Szappan Csaba pápai rendőrkapitány is részt vett, aki a beszámolói mellett a jelenlévők kérdésire, megjegyzéseire is reagált.
Elsőnek Benecz Rita, a pápai önkormányzat egészségügyi és szociális osztályának vezetője beszélt egy benyújtás előtt álló pályázati anyagról, amelynek témája a komplex humán szolgáltatás hozzáférésének biztosítása. Az önkormányzat ezen pályázata a szociálisan és egyéb okból hátrányban szenvedők integrációjának segítését, a társadalmi felzárkóztatás támogatását tűzte zászlajára. A projekt az oktatás-képzés, az egészségügy és a foglalkoztatás elemeiből tevődik össze. A program fő célja, hogy a Rigó lakótelepen létrejöjjön egy szolgáltató-központ, ami megfelelő közösségi teret biztosít a minimális emberi szükségletekre irányuló szolgáltatások hozzáféréséhez. A szolgáltatóház így nagyban javítana a lakótelepen élők komfortérzetén. A pályázat során maximálisan elnyerhető támogatás 150 millió forint – derült ki a tájékoztatóból.
Ezt követően Szappan Csaba ismertette a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság már futó projektjét, amelyben együttműködő partnerként részt vesz Pápa Város Önkormányzata, valamint a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is. A program alapján a pápai rendőrkapitányság hangsúlyozottan figyel a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelésére, az iskolákhoz köthető erőszakos cselekményekre, továbbá az idősekkel és az idegenforgalommal kapcsolatos bűncselekményekre. Emellett nagy hangsúlyt kapnak a konfliktusmegoldó tréningek, az agressziókezelés. A pápai rendőrkapitány a fórumon kiemelte, rendkívül fontos a problémák komplex kezelése, a közösségi összefogás, ezért a lakosság minden egyes tagjától együttműködésre számít.
Szappan Csaba Pápa közbiztonságával kapcsolatban elmondta, a város problémásnak nevezett környékein foganatosított rendőrségi lépések egyértelműen sikeresnek bizonyultak. Hozzáfűzte, Pápán a közbiztonság jó. Orbán Imre, a Jobbik pápai szervezetének elnöke a rendőrkapitányi beszámolóval kapcsolatban aggályainak adott hangot, mint mondta, a helyi rendőrség sokszor elbagatellizálja a problémák valódi súlyát. Válaszában Szappan Csaba leszögezte, nem azt állítja, hogy a város problémamentes, de jelenleg semmivel sem rosszabb a közbiztonság helyzete, mint évekkel, évtizedekkel korábban. A rendőri vezető érvelésében többek között rámutatott, az országban 154 rendőrkapitányság működik, ezek között pedig a pápai tavaly a tízedik legjobbnak bizonyult. 2012 első felében pedig a 11. helyen állt a pápai rendőrkapitányság az országos rangsorban. Példaként említette továbbá a város problémás környékein felállított posztos rendőri szolgálatot és fokozott ellenőrzést, amiknek a bevezetése után az adott területekről egyetlen panasz sem érkezett a kapitányságra. Grőber Attila szocialista önkormányzati képviselő arról érdeklődött, a rendőrség nyilvántartja-e, hogy a bűnelkövetők melyik közösséghez, nemzetiséghez tartoznak. Szappan Csaba határozott nemmel felelt a kérdésre.
Innentől kezdve aztán szépen sorban érkeztek a hozzászólások a közbiztonsághoz, a cigánysághoz, és a magyar-cigány együttéléshez kapcsolódóan. A felszólalók leginkább saját tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel, és elismételték az unalomig ismert közhelyeket az erkölcs, az oktatás-nevelés, a munkahelyteremtés, a felzárkóztatás, valamint a békés együttélés fontosságáról. Továbbá megemlítették az előítéletek, a radikalizmus és az antiszociális magatartás veszélyeit. Bizonyos pontokon még az ellentétes véleményen lévő felszólalók is konszenzusra jutottak, azonban a problémák gyakorlati megoldásáról már kevesebb szó esett – leszámítva a két, valóban ígéretesnek tűnő projekt-beszámolót.
Végezetül dr. Áldozó Tamás elmondta, a mai fórum legfontosabb eredménye, hogy értelmes párbeszéd valósult meg a résztvevő felek között, amit érdemes lenne folytatni. A polgármester aláhúzta, a társadalmi együttélés problémáira helyben kell megoldást találni.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!