Újítások után, változások előtt – Évadnyitó a Pegazus Színháznál


2012-09-18 23:18:09  | cikk: pt  | 


Újítások után, változások előtt – Évadnyitó a Pegazus Színháznál főképe
Amíg az előző színházi évad az újítások, addig a mostani várhatóan a változások jegyében zajlik majd – hangzott el a Pegazus Színház hagyományos évadzáró, egyben évadnyitó társulati ülésén ma délután.
A Pegazus Szent István úti színházépületben Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a teátrum két igazgatója beszélt az egybegyűlteknek a 2011/2012-es, illetve a 2012/2013-as színházi évadról.
– Színházunk előző évadában kisebb szerkezeti módosításokat, átalakításokat hajtottunk végre. Vállalt feladataink bővüléséből fakadóan új munkakörök jelentek meg, így pedig alapstábunk is jelentős változáson esett át. Mindez egy frissebb szemléletű, lendületesebb évadot eredményezett mindnyájunknak. Kiváló szakembergárdánknak, gyakorlott külsős és belsős kollégáinknak köszönhetően gyorsan átlendültünk az átalakulások zökkenőin, amik vendégeink, illetve megrendelőink számára észrevétlenek maradtak. Külön szerencse és öröm, hogy színészválogatásunk sikeres volt, új kollégáink munkája egyértelműen elnyerte a közönség tetszését – fogalmazott Sarkadi Nagy László. Hozzáfűzte, sikeres programjaiknak, rendezvényeiknek, produkcióiknak hála, a külvilágban jelentkező kedvezőtlen hatások ellenére nem kísérte számottevő nézőszám-csökkenés az elmúlt évadot.
A 2011/2012-es színházi szezonban a Pegazus Színház 183 bérletes és 25 egyéb bábelőadást tartott a gyermekek számára három megyében. Ezek az előadások összesen csaknem 30 ezer néző részvételével zajlottak. Ezt kiegészítette még a felnőtt és a jótékonysági előadások, ünnepi műsorok közel kétezer nézője. Továbbá a hagyományokhoz híven a társulat megtartotta a Pegazus Parádét, valamint többek között szervezett interaktív és kézműves játszóházat, módszertani foglalkozást, családi napot, kiállítást. Összességében pedig a 40 ezres határt is átlépte a Pegazus tavalyi évadának nézőszáma – derült ki az igazgatói beszámolóból.
Sarkadi Nagy László elmondta, a 2011-ben a pápai Esterházy-kastélyban megkezdett újszerű, kísérleti munkájukat az idei évben is folytatják. Az induló, első év tapasztalataink figyelembe vételével módosították, bővítették az egyes módszertani foglalkozásokat.
-Véleményünk szerint a változások jelentős javulásokat, és így komoly közönségsikert hoztak. Munkánk egyebek mellett pontosabb koordinációt, lendületesebb vendégfogadást, valamint egységesülő barokk képi, nyelvi rendszert eredményezett – emelte ki a társigazgató, aki a barokk stáb munkáját reprezentatív adatokkal is szemléltette. Ezek alapján – a 2012. március 31. és augusztus 30. közötti időszakban – összesen 5546 fő tekintette meg az Esterházy-kastély élőképes programjait. A szalon-programmal és a módszertani foglalkozásokkal kiegészülve az előbb említett nézőszám 7041 főre nőtt.
A 2012/2013-as színházi évadra kitérve Sarkadi Nagy Lászlótól megtudtuk, a teátrum egyik legfontosabb feladata a bérletes előadásaik nézőszám-csökkenésének minimalizálása, illetve a társulat egyedi megbízásainak növelése lesz.
-Működésünk megalakulásunk óta elsősorban a bábos gyermek-előadásokon alapul. Alaptevékenységi körünk a továbbiakban is változatlan marad, ugyanakkor a külvilágban történő változások miatt kénytelenek vagyunk hangsúlyos módosításokat végrehajtani színházunk életében, amely munkafeladataiban és így létszámában is bővül. Biztonságos működésünket csak szolgáltatásaink bővítésével, gazdaságosabb forgalmazással, és persze kiváló szakmai munkával tudjuk biztosítani. Mivel intézményünk állami támogatásban nem részesül, áraink, ha csekély mértékben is, de kényszerűen jelzik a környezetünk áremeléseit - közölte az igazgató, hangsúlyozva, hogy az Esterházy-kastélyban novemberben leálló munkát az előzetes egyeztetések alapján 2013-ban folytathatják. Emellett pedig további lehetőségeket, pályázatokat is keresnek a barokk világgal kapcsolatos ötleteik, újszerű kezdeményezéseik megvalósítására.
Végh Zsolt tájékoztatása szerint, a Pegazus a gyermekeknek szóló bábszínházi bérletben az idei színházi szezon alatt is három új előadást kínál majd az eddigi rendszer alapján. A mai modern mesét, a Hottentotta című zenés báb-burleszk, a világirodalmi klasszikust A brémai muzsikusok, míg a magyar népmesét a Rózsa és Ibolya képviseli a kínálatban. Természetesen igény esetén a korábbi produkcióit is újból színpadra állítja a társulat, amely felnőtteknek szóló új előadásokat is bemutat az évad során.
-Gyermekszínházi tevékenységünket nemcsak színművészként, hanem legalább olyan mértékben pedagógusként is végezzük. A gyerekeket felemelve, őket oktatva és nevelve mutatjuk meg nekik a világot. Egy színházat a közönség tart életben, a nézőket pedig egyik társulat sem kapja ingyen, meg kell értük dolgozni. Színházunk mindig arra törekszik, hogy maradéktalanul kiszolgálja közönséget - fogalmazott Végh Zsolt.
Az évadzáró, évadnyitó társulati ülést a Pegazus Színház két színésznője, Rózsás Anna és Valler Kata, valamint a teátrum új színésze, a várpalotai származású Németh Szilárd egy-egy színpadi produkcióval színesítette. Szilárd hírportálunknak elmondta, idén végzett egy ceglédi színi iskolában, és ugyan bábot eddig még csak egyszer fogott a kezében, érdeklődve várja a munkát a Pegazusnál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!