Nyilvános fórumot tartanak holnap a magyar-cigány együttélés kérdéseiről


2012-09-18 13:50:56  | cikk: HuHa  | 


Nyilvános fórumot tartanak holnap a magyar-cigány együttélés kérdéseiről főképe
Sajtótájékoztatón adott hírt dr. Áldozó Tamás arról, hogy holnap nyilvános fórumot tartanak a Városháza nagy tanácstermében a magyar-cigány együttélés kérdéseiről.
-A képviselő-testületben képviselettel bíró Jobbik helyi elnöke kezdeményezte korábban, hogy tartsunk konzultációt a magyar-cigány együttélés kérdéseiről. Én erre többször is azt a választ adtam, hogy mindenféle konzultációra nyitott vagyok, de azt tartom szerencsésnek, ha ezen mindkét közösség képviselői jelen vannak. Meglepett, hogy a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat úgy döntött, hogy nem vesz részt a tanácskozáson – fogalmazott a városvezető. A polgármester szerint, a nemzetiségi önkormányzat hibát követ el és olyan lehetőséget hagy ki, amely alkalmat kínál arra, hogy álláspontjukat kifejtsék.
-Ennek ellenére azt remélem, hogy a „Magyar-cigány együttélés kérdései Pápán” című, holnapra összehívott fórumon sok szempontú megközelítésben beszélhetünk a többségi és kisebbségi közösség együttélésének kérdéseiről és annak problémáiról – emelte ki a sajtótájékoztatón. A nyilvános rendezvényre az önkormányzat három napirendi pontra tett javaslatot, de nyitottak más kérdésekről is beszélni. A tervezett napirendek között két pályázat bemutatása szerepel. Egyik a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság már futó projektje, melyben együttműködő partnerként vesz részt Pápa Város Önkormányzata és a Pápai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is, s melynek célterületei között szerepel a Rigó lakótelep és az ott előforduló problémák megoldására tett javaslatok gyakorlatba való átültetése. A másik, – önkormányzati - pályázati anyag benyújtás előtt áll, témája a komplex humán szolgáltatás hozzáférés biztosítása – erről is hallhatnak tájékoztatót a fórumon résztvevők. A rendezvény harmadik napirendi pontjában a pápai közbiztonság helyzetéről hallgatnak meg tájékoztatót.
-Bízom benne, hogy a tényszerű, pontos tájékoztató sok kérdést megválaszol, és sok félreértést eloszlat – hangsúlyozta a polgármester, megerősítve, a rendezvény nyilvános és minden érdeklődő pápai polgárt várnak a Városháza nagytermébe, szerdán 14 órára.
Dr. Áldozó Tamás kérdésünkre – hogy miért vesz részt mégis a fórumon úgy, hogy a cigány közösségek nem képviseltetik magukat - elmondta, arra számított, hogy lesznek olyan cigány szervezetek, akik számára fontos, hogy a megindulni látszó folyamatok megállításában részt vegyenek, ám a jelek szerint, Kozák János számára ez nem fontos. Úgy látszik, mintha ő abban lenne érdekelt, hogy ezek a problémák fokozódjanak.
-Nem kívánom az álláspontomat az övékéhez kötni, mert én ezt az ügyet valóban fontosnak tartom. A város számára a békés együttélés a fontos, mást nem akarunk, és nem tudunk elfogadni. Elutasítunk minden vonulást, megfélemlítést, hangulatkeltést – nyomatékosította.
A holnap 14 órakor kezdődő fórumra várják a lakosságot is, és mindenkinek lehetőséget biztosítanak véleménye kinyilvánítására. A polgármester azt reméli, olyan vélemények és álláspontok hangzanak majd el, melyek józan észérvekkel megvédhetők és tolerálhatók.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!