Őszi Dionüszia-fesztivál Pápán


2012-09-17 20:29:53  | cikk: Babos Petra  | 


A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a Teleszterion Színházi Műhellyel közösen szervezi meg szeptember 19. és 23. között első alkalommal az Őszi Dionüszia évadnyitó színházi fesztivált. A program célja, hogy változatos előadásokat kínáljanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a helyi és más városbeli amatőr és alternatív színházi csoportok számára, különleges és kreatív művészeti alkalmat teremtve ezzel.
- A Teleszterion Színházi Műhely maga is egy alternatív színházi csoport, aki számos hasonlóval áll kapcsolatban. Ebből az együttműködésből alakult ki az igény, hogy rendezzünk egy olyan találkozót, ahol ezek a csoportok bemutatkozhatnak előadásaikkal. Ez nem verseny, nem születnek minősítések, nincs zsűri sem, viszont az egyes előadásokat beszélgetés fogja követni. A csoportok olyan workshop-okat tartanak majd, ahol a saját maguk által kifejlesztett technikákat mutatják be az érdeklődőknek. Úgy gondoltuk, hogy ez a nagyközönség számára talán nem eléggé csábító, tehát ha ezek köré nem fűzünk további programokat, akkor kevesen várhatók az előadásokra, s innen fejlesztettük ki az Őszi Dionüszia-fesztivált, amiben igyekeztünk minden olyan helyi amatőr művészeti csoportot, alkotót megkeresni, akik már bizonyítottak, komoly eredményeket tudhatnak maguk mögött- tájékoztatta hírportálunkat dr. Baloghné Uracs Marianna, a JMSZK igazgatóhelyettese.
A fesztivál színes kavalkádjában több korosztály is helyet kap, hiszen a gyerekek, a fiatalok és az idősebbek számára is kínálnak programokat.
- Az elsődleges célunk mégis az volt, hogy az alternatív kezdeményezések, kortárs művészek jelenjenek meg, és a kicsit fiatalosabb avantgarde legyen a rendezvény középpontjában. Ez volt a vezérfonal. Köszönet jár minden csoportnak, aki vállalta az együttműködést, hiszen ez egy induló fesztivál, és nagyon kis költségvetésből dolgozunk. Mindenki azért vesz ebben részt, mert fontosnak tartja, izgalmasnak gondolja, s ezért is szeretnénk egy színes kínálatot megmutatni. Reméljük, hogy mindenkinek kedvére válik, és folytathatjuk jövőre is, hiszen az a vágyunk, hogy ezzel hagyományt teremtsünk. Ez azért is fontos, mert Pápa diákváros, és azt gondoljuk, hogy számukra újszerű kínálatot mutathatunk fel - mondta el az intézmény vezetője.
A programok között szerepel hagyományos (gyermekszínjátszók délutánja) és új elem is, mint például a kocsmaszínház, vagy a retroreklám vetítés a Kossuth utcán, ahol a kort zenei aláfestés is felidézi. Ezt beszélgetés követi majd, hogy milyenek voltak ezek a reklámok, milyen eszközökkel dolgoztak az alkotók, és mi jellemzi a maiakat.
Érdekes lesz a street art egyik legizgalmasabb területe, a fényfestés, és a vasárnapi akciófestészet is. Itt a fúvósok filmzenéket játszanak, amelyeknek dallamára az alternatív színházi csoportok tagjai mozgás-improvizációkat találnak ki, és teszik akciófestészetté.
Az ötnapos rendezvény minden programja ingyenesen látogatható.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!