Barokk Bibliával zárult a Ferences templom hangversenysorozata


2012-09-16 23:08:17  | cikk: HuHa  | 


Barokk Bibliával zárult a Ferences templom hangversenysorozata főképe
Az idei esztendő volt a harmadik, hogy a Ferences templomban komolyzenei koncerteket tartottak a nyári időszakban. Az öt alkalomból álló sorozat májusban indult, szervezésében pedig idén is Édes Lászlóné vállalt oroszlánrészt. A cél ezúttal is az volt, hogy pápai kötődésű zenészek, művészek lépjenek fel a templomban, s idén a vallásos művek kerültek középpontba. A katolikus Nagytemplom kórusát követően Szabó István lantművész, Reiter Gábor trombitaművész, majd a Nádasdy Trió varázsolta el a közönséget a kiváló akusztikájú templomban felcsendülő dallamaikkal, az utolsó koncerten – ma este – pedig négy fiatal zenész Barokk Biblia című előadását hallgathatták meg a zenekedvelők. A Lipcsei Zeneművészeti Egyetem hallgatói több közös fellépésen vannak már túl, elsősorban Lipcsében szerepelnek, de volt már Pápán is koncertjük, és legutóbb Gödöllőn adtak hangversenyt. Székely Fanni, a csóti születésű, volt pápai diák mesélt a kis csapatról. Fanni a Türr István gimnázium tanulója volt, a zenei tanulmányait pedig a Bartók Béla Zeneiskolában kezdte. Innen Vácra, majd Szombathelyre vezetett az útja a Konzervatóriumba, majd sikeresen felvételizett a lipcsei egyetemre.
-Társaimmal együtt kinn tanulunk magyarként, és a közös nyelv, a hasonló mentalitás hamar összehozott bennünket. Valamennyien barokk hangszerek kópiáin játszunk, én barokk fuvolán és furulyán, Király Dóra barokk fagotton és furulyán, Erzberger Dávid pedig csemballón. Negyedik társunk Opicz József énekelni fog, egy nagyon speciális barokk hangfajban, melyet úgy hívnak, hogy kontra tenor. Ez tulajdonképpen egy női hangfaj, ami az altnak felel meg, de férfi énekli – mutatta be a zenésztársakat. A kis csapat előbb csak kéttagú volt, majd csatlakoztak hozzájuk a többiek, és bár nagyzenekarban még nem gondolkodnak, biztosak benne, hogy lesznek újabb társak, akikkel együtt fognak zenélni. A négy fiatal, ha éppen nem az iskolapadban ül, fellépésekre jár, elsősorban Lipcsében, de már hazai hangversenyeik is voltak. Székely Fanni úgy véli, a lipcsei közönség jobban kedveli a barokk zenét, mint a magyar. A Ferences templomban rendezett koncertjükre barokk zeneszerzők bibliai témájú darabjait hozták el, melyeket bibliai idézetekkel fűztek össze egy történetté.
-Jézus halála, feltámadása és mennybemenetele a témája a hangversenyünknek, és az, hogy ennek mi az értelme, jelentősége nekünk, embereknek. Tulajdonképpen Jézus és Isten szeretetét szeretnénk kifejezni a zenénkkel. Nem véletlen egyébként, hogy ide a Ferences templomba bibliai témájú előadással készültünk, keresztényekként zenélünk, Isten jelen van itt és ez nekünk nagyon sokat ad – fogalmazott, hozzátéve, pápai kötődése miatt nagyon örült a fellépési lehetőségnek.
A négy fiatal előadásában több Bach dallam csendült fel a korabeli hangszerek kópiáin, melyet a különleges hangzású énekhang és a bibliai idézetek tettek teljessé, spirituális mélységekbe repítve a közönséget.
Csernai Balázs atya a hangversenysorozat záró epizódja kapcsán úgy fogalmazott, bár az újdonság varázsa elmúlt, hiszen három esztendeje tartanak a nyári koncertek, a zenekedvelő hívek rendszerint megtöltik a templomot a hangversenyeken. A sorozatot pedig a következő évben is szeretnék folytatni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!