MiG 21-est avattak az V. Repülős Baráti Találkozón


2012-09-16 16:13:52  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


MiG 21-est avattak az V. Repülős Baráti Találkozón   főképe
Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület és a Honvéd Bajtársi Klub immáron ötödik alkalommal szervezte meg a mára már hagyományosnak mondható repülős baráti találkozót. A nagyszabású rendezvénynek az MH. Pápa Bázisrepülőtér adott otthont tegnap délután. Simon Róbert, az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület 2010. januárjában alakult Kecskeméten, amikor is a pápai műszakiak egy része orvosi vizsgálatra érkezett Kecskemétre. 2008-ban a pápai Helyőrségi Klub bejárati falán egy emléktáblával emlékeztek meg a Pápára települt MH. 47. Pápa Harcászati Repülőezred szolgálatteljesítés közben repülőhalált halt utolsó parancsnokáról, Lanecker Józsefről és a repülőgép-vezetőkről. Azon a megemlékezésen Farkas Bertalan, Buczkó Imre és Kositzky Attila is részt vett. Ők javasolták, hogy a jövőben folytassák a találkozókat. Balatonkenesén tartottak egy találkozót, ahol megfogalmazódott, hogy a továbbiakban ezt egyesületi formában rendezik. Az első egyesületi tevékenységük Kecskeméten volt, amikor is egy emléktáblát helyeztek el a MiG-21-es alatt, az ott katasztrófát szenvedett kollégák emlékére.
- A tavalyi MiG-23-as avatót követően többen is megkerestek bennünket, hogy mentsünk meg egy MiG-21-est is. Elmúlt 15 hónap és újra együtt vagyunk, hogy emlékezzünk a 21-es történelem 39 évére. Összejövetelünk időpontjának kiválasztásakor szerepet játszott az is, hogy tegnapelőtt volt 13 éve, hogy az avatandó 2021-es repülőgép utoljára szállt fel, a másik pedig, hogy tegnap volt 51 éve, hogy az első MiG-21-es felszállt hazánkban, amikor is Paár Ferenc őrnagy emelkedett a magyar légtérbe.
A nívós eseményen részt vett a találkozó fővédnöke, Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, Farkas Bertalan, dandártábornok, az első magyar űrhajós, Buczkó Imre dandártábornok, egykori pápai ezredparancsnok, Ugrik Csaba ezredes, az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnoka, Gangler László ezredes, a Pápa Bázisrepülőtér megbízott parancsnoka, Bocskay László nyugállományú őrnagy, önkormányzati képviselő és Major Anna, a Honvéd Bajtársi Klub helyi elnöke.
A rendezvényen felavatták azt az emlékszobát, amely az ezred emlékére készült. A helyiségben rengeteg ereklye található, fotók és tárgyi emlékek a 47. Pápa Harcászati Repülőezred történetéből, valamint Farkas Bertalan első magyar űrhajós megmaradt eszközei.
Soproniné Szabó Éva protokoll altiszt, az emlékszoba kialakításáért felelős egyik személy elmondta, a tárlat nagyon nehezen állt össze.
- Aki a múltját nem becsüli, az nem érdemli a jövőjét. Úgy gondolom, ezzel a kiállítással tisztelegnünk kell az ezrednek, az ott szolgáló katonáknak. A kiállításban sok munkánk volt, igyekeztünk a tárlókat kronológiai sorrendbe állítani. Sokszor nevettünk a régi emlékeken, arcokon, a fiatal korunkon, de sajnos a könnyeinkkel is kellett küzdenünk - mondta Soproniné Szabó Éva.
Végül köszönetét fejezte ki az emlékszoba kialakításáért a segítőknek, Huszár Jánosnal, Kositzky Attilának, Mizsei Andreának és Madarász Károlynak. Reményét fejezte ki, hogy ennek a folyamatnak még nincsen itt vége, szeretnék a szobát tovább fejleszteni.
Farkas Bertalan dandártábornok, az első magyar űrhajós is köszöntötte a szép számban megjelenteket. Mint mondta, ez az emlékszoba tökéletesen bemutatja az ezred történetét, életét az ifjúság számára.
- Öröm számomra, hogy sok-sok év után egy emlékszoba is nyílt a reptéren, s a múzeum képanyaga bemutatja azt a hosszú pápai vadászrepülő múltat, amit szeretne megismerni az érdeklődő. A tárlók a múltat, és talán a jövőt is a néző elé vetíthetik. Gratulálok a kezdeményezéshez, a MiG-21-es avatóhoz, mellyel 1972-től 1978-ig nekem is sikerült a felhők közé szállnom - fogalmazott Farkas Bertalan.
Az ünnepség a Csapatművelődési Otthonban folytatódott, ahol Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a Magyar Légierő egykori vezérkari főnöke szólt a szép számban egybegyűltekhez és idézte fel a repülés történetét.
- 1967. május 22-én kerültem Pápára, majd 1999. márciusában fejeztem be a repülésemet. Ez idő alatt a MiG-21-es változatával repültem közel 3000 órát. Ez volt hosszú ideig a kenyérkereső forrásom, amit nagyon szerettem. A nyugdíjba vonulásom után sem hagytam abba a repülést, hiszen túragéppel repültem még 2-3 évig. Véleményem szerint, a repülést nem lehet elfelejteni, sokszor álomképek jelennek meg előttem, egy fantáziakép, amit még sosem láttam - mesélte a nyugállományú altábornagy.
Végül nevetve hozzátette, ha repülhetne még, akkor egy legalább kétszeres hangsebességű gépre szállna.
Ezt követően egy megható emlékfilmet néztek meg a résztvevők. A Kapos televízió rögzítette Taszáron, amikor a gépek átrepültek Pápára. Dr. Varga Ferenc ezredes filmezte a Fishbed utolsó repülését Pápán, az 59. Szentgyörgyi Dezső Virtuális Repülőbázis repülőgép-vezetői pedig repülésükkel az összetartozást mutatták be, hiszen az egykori taszári gép Pápán lett kiállítva, és a kecskeméti betonról felszállva járta el utolsó, tüzes táncát.
A program elmaradhatatlan része volt a sportpályán lévő repülőmodell bemutató is.
A katonai repülés nélkülözhetetlen láncszemei a repülőműszakiak. Az elhunyt bajtársak emlékére, az élők tiszteletére emléktáblát avattak, amelyet az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára, Czenczik István nyugállományú őrnagy és a Honvéd Bajtári Klub titkára, Horváth Ferenc nyugállományú százados leplezett le, majd Major Anna és Simon Róbert koszorúzott meg.
A délutáni program egyik csúcspontja a MiG-21-es emléktábla avatója volt, melyet Molnár Gyula nyugállományú főtörzsőrmester és Fekete László nyugállományú zászlós leplezett le.
Ezt követően Farkas Bertalan űrhajósunk, valamint a találkozó fővédnöke, Kositzky Attila helyezték el a megemlékezés koszorúját a balesetet szenvedett és katasztrófában elhunyt repülőgép-vezetők emléke előtt.
Ezt követően került sor a 2021-es oldalszámú vadászrepülőgép felavatására.
- Egy olyan repülőgépet szeretnék most átadni, amin tükröződik a MiG-21-es 39 éve. Gondolok az üzemeltető ezredekre, a javító bázisokra, az altípusokra, a Sky Hussars kötelékre. Színeiben és felségjelzéseiben a kezdetet és a véget idézi a repülőgép - mondta Simon Róbert.
A csodálatosan felújított gép megtekintését és a közös fotók elkészítését követően a közel 300 résztvevő egy közös vacsorára ment az Acsády Ignác Szakképző Iskola aulájába, ahol jó hangulatú beszélgetéssel és nosztalgiázással zárult az V. Repülős Baráti Találkozó.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!