Mulattak a Vajda Péter lakótelepiek


2012-09-16 00:45:53  | cikk: HuHa  | 


Mulattak a Vajda Péter lakótelepiek főképe
Pápa Város Fúvószenekara ébresztette szombaton reggel a Vajda Péter lakótelepen élőket. No persze – szombat lévén - nem túl korán, a zenészek 10 órakor masíroztak végig a házak között, hogy a lakótelepi nap rendezvényére csalogassák a lakókat és a környéken élőket. Eközben azonban a főzőversenyre nevezett csapatok már javában serénykedtek, hogy délben finom pörkölttel – vagy egyéb finomsággal fogadhassák a vendégeket. A versenyen ezúttal is népes számú csapat vett részt, köztük intézmények, szervezetek, baráti társaságok, hogy főztjükkel hozzájáruljanak a lakótelep két intézményének – az óvodának és a bölcsődének – a támogatásához. A bográcsokban rotyogó ízletes ételek körül jó hangulatú társalgás folyt, és kétségkívül a rendezvénynek ez volt az egyik legsikeresebb eleme. Azok a baráti társaságok, akik hétközben kevesebbet tudnak együtt lenni, azok ilyenkor összejönnek, eltöltenek egy kellemes napot és közben főznek is – ebben látta a közös főzés varázsát dr. Áldozó Tamás polgármester, a versenyen kívül induló önkormányzati csapat egyik tagja. A lelkes csapat egyébként minden hasonló rendezvényen képviselteti magát és praktikájuk az, hogy a mindenki számára egyformán biztosított alapanyagok mellett mást is használnak a főzéshez. Ezúttal például disznófarok és első csülök is került bográcsukba, a fűszerezés azonban titok maradt. A lakótelepi napok jelentőségét egyébként a polgármester úgy látja, vannak olyan városrészek Pápán, amelyeknek van saját identitása, ezt pedig kiválóan erősítik ezek a programok.
-Ilyen saját identitású ez a lakótelep is, ahogy végignézek az arcokon, azt látom, sokan itt élnek harminc-negyven éve, és sokan büszkén vallják magukat vajdainak. Ezt az összetartozást erősíteni kell, tudatosítani az itt élőkben, hogy szép helyen laknak és jó itt lakni. Ha pedig sok ember érzi ezt, akkor sokkal inkább figyelni fognak környezetükre is. Ennek nagyon szép példáját látjuk itt a Vajdán, hiszen ennyi - lakók által - gondozott közterületet, virágos felületet máshol nem lehet látni – fogalmazott, hozzátéve, sokan és sokat tettek hozzá a lakótelepi nap sikeréhez, a főzésben résztvevő baráti társaságokon kívül például a bölcsőde és az óvoda munkatársai is mindig aktív részt vállalnak a munkából.
Késő délelőtt már ínycsiklandó illatok lengték körül a házakat és a csapatok a terítéshez készülődtek. A Jobbik helyi szervezete más csapatokhoz hasonlóan kiegészítette a kapott hozzávalókat, és nem hagyományos pörköltet készített. Fódi Pétertől megtudtuk, betyáros bográcsost főztek, tarját, füstölt oldalast és csülköt is raktak az ételbe, amit lecsós alapon készítettek el. A Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Kacor Király névre keresztelt csapata mesés terítéket készített és pörköltjük is mesésen finom lett.
-Tavaly is itt voltunk a rendezvényen és természetes volt, hogy idén is indulunk. Nagyon jó a hangulat és csapatépítésnek sem utolsó ez a program. Pörköltet főztünk és fűszergombával bolondítottuk meg – mondta el Magyar Katalin, óvodatitkár, a négy fős csapat vezetője. Kacor Királyék egyébként amint az első bogrács kiürült újabb étel készítésébe fogtak és főztek egy nagy adag tárkonyos vadragu levest, hogy azoknak a kollégáknak is jusson a finomságból, akik a játszóházban dolgoztak délelőtt. Az elkészült ételeket három fős zsűri bírálta el, a zsűri elnöke Fábián Istvánné, az Óvodai Konyha intézményvezetője, segítője pedig Gyenese Gábor szakács és Korpics István volt. A zsűri az ételek elkészítését, ízét, harmóniáját, az asztalok terítését és a tálalást is értékelte.
-Igazi konyhai remekművek készültek, de sajnos csak három díjazottja lehetett a versenynek. Készült gulyásleves, chilis bab, velős pörkölt és más alapanyagokkal ízesített pörkölt, vagyis nagyon változatos ételeket készítettek a versenyző csapatok, nagyon lelkesek voltak, és gratulálok minden résztvevőnek – fogalmazott a zsűri elnöke. Nemcsak a zsűri dicséretét érdemelték ki a főzőcsapatok, hanem a vendégekét is, hiszen a bográcsok nagyon rövid idő alatt kiürültek és a nótaszó mellett jóízűen falatoztak a rendezvényre ellátogatók. Az eredményhirdetésen aztán a pápai tűzoltók csapata vehette át a harmadik helyezettnek járó díjat, második helyen a Tele ESZI-Tele Pocak csapat végzett, a győztes pedig – a tavalyi évhez hasonlóan – a Bölcsis Boszik csapata lett. A „címvédők” persze nem árulták el titkukat, azt azonban igen, hogy nagy örömmel vettek részt a rendezvényen.
-Hagyma, paprika, paradicsom – ez a lényege a mi pörköltünknek, no meg a fűszerek és egyéb hozzávalók, amik hadd maradjanak titokban. A kapott húshoz sertéscsülköt is tettünk, így 15 kg húsból készítettük az ételt. A legfontosabb azonban az, hogy remek a csapat, megvannak az étel hozzávalói és tiszta szívből-lélekből főzünk – mesélte a győztes csapat vezetője, Kovács József, aki nemcsak itt a lakótelepi napon remekelt, a közelmúltban Szlovákiában vett részt egy főzőversenyen, és ott is első helyen végzett.
A finom ebéd persze ezúttal is jótékony céllal készült, hiszen az ételek árából befolyt összeget a lakótelep óvodája és bölcsődéje kapta meg. Ehhez járult hozzá az egyik eszpresszó felajánlása, egy torta is, melyet árverésre bocsátottak a rendezvényen. Az összegyűlt 168 ezer forint felét a Fenyveserdő Bölcsőde költheti el, s Berkes Béláné intézményvezető – aki természetesen maga is fakanalat ragadott és részt vett a győztes csapat munkájában - már tudja is mire fordítják az adományt.
-Nagyon köszönjük mindenkinek a támogatást. Mi általában szabadtéri játékokra költjük az adományok összegét, hiszen nagyon fontos, hogy a kicsik minél többet lehessenek a szabadban. Ezt a pénzt most annak a gólyás játszóháznak a felújítására szeretnénk fordítani, amit még 1998-ban készített Nyulasi József, és ami bizony megérett a felújításra. A csapatunk egyébként nagyon jó, évek óta együtt főzünk, és nagyon jól érezzük magunkat – mondta.
S míg a húsz főzőcsapat a bográcsok körül serénykedett, addig az óvoda és a bölcsi dolgozói játszóházba várták a gyerekeket, ahol változatos szórakozásokat kínáltak kicsiknek és nagyoknak. A több helyszínen folyó foglalkozások között ügyességi, mozgásos, kézműves játékokba kapcsolódhattak be az apróságok és sorra készültek a termésképek, papírvirágok és egyéb hazavihető ajándéktárgyak, amit a gyerekek alkottak szüleikkel.
-Igazi kihívás ez munkatársainknak, hiszen ide nemcsak azok a gyerekek jönnek, akik a mi intézményeinkbe járnak, hanem a város más részéből is érkeznek, és nekik is szeretnénk emlékezetes programot biztosítani – fogalmazott Becskereki Lászlóné, a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda vezetője, aki úgy véli, ez a rendezvény összefogja az itt élőket és közösséget formál. Az óvoda egyébként nemcsak a játszóházban való közreműködéssel vette ki a részét a lakótelepi nap programjaiból, hiszen a Kacor Király csapat a főzőversenyen indult, az ovisok pedig a délutáni színpadi műsorban szerepeltek.
A délelőtti játszóházban lehetett célba dobni, biciklizni, babzsákkal ügyeskedni, horgászni és közös mozgásos játék is várta a gyerekeket. A 10 éves Horváth Gergely szüleivel és testvérével érkezett, és azt mesélte, minden évben ellátogatnak a programra és minden játékban részt vesz.
- Nagyon tetszik a program, kipróbáltam az akadályversenyt, beálltam a közös labdás játékba és üveg segítségével festettem egy képet is. Most majd megyünk az ugrálóvárhoz és még délután is maradunk – sorolta lelkesen. Egy másik kisgyermek, Füredi Dávid testvéreivel és szüleivel a Tókertből jött el a lakótelepi napra. Az egyik kézműves asztalnál találkoztunk vele, ahol nagy ügyességgel termésképet készített.
-Vonat lesz – mutatta büszkén alkotását és már magyarázta is a részleteket – búzából, tökmagból, napraforgómagból és kukoricaszemekből készül, úgy, hogy megrajzoljuk a vonatot, aztán beragasztózzuk és utána rátesszük a terméseket.
A játszóház sok családot vonzott le a térre, és anyukák, apukák örömmel nézték a különböző játékokban részt vevő csemetéiket, sőt örömmel be is kapcsolódtak az alkotásba. Dr. Nagy L. István is elhozta családját a programra, mint mondta, minden évben ellátogatnak ide és a gyerekeket nem is lehetne visszatartani.
-Minden ilyen kezdeményezést nagy örömmel fogadunk, hiszen a gyerekek igénylik a társaságot, a közös játékot, a barátokkal való együttlétet és ilyenkor nagyon sok ismerőssel is találkozunk. Mindig az elsők között vagyunk, akik ebben részt vesznek. Az ugrálóvártól jöttünk ide a játszóházba, délután pedig kislányom szerepel az óvodásokkal és itt töltjük az egész napot.
A játszóházi foglalkozások délután is folytatódtak, akkor a Munkácsy Mihály Általános Iskola pedagógusainak közreműködésével. A délelőttihez hasonló színes programok várták az érdeklődőket délután is. A pónilovaglás és sétakocsikázás mellett látványos rendőrségi kutyabemutató kápráztatta el a szép számú látogatót, de az érdeklődők megismerkedhettek néhány bűnügyi technikai eszközzel és rendőrmotorral is, a színpadon pedig zenés-táncos produkciók sokasága várta a vendégeket. A sort a lakótelep óvodájának Napsugár hagyományőrző csoportja nyitotta, aztán pedig a budapesti Batyu Színház mutatta be Mesemalac című interaktív mesejátékát, melyben természetesen a gyerekek is szerepet kaptak. A Munkácsy Mihály Általános Iskola is színes műsorral készült a rendezvényre, a legkisebbektől a nyolcadikosokig, a német nemzetiségi tánctól a modern slágerekig sokan, sokféle műsorszámmal léptek fel. Az iskola a kezdetektől fogva részt vállal a rendezvényen, és mint Egyházi Viktorné igazgató fogalmazott, örömmel teszik, és nem okoz problémát az sem, hogy csak két hete kezdődött meg a tanév.
-A kicsi elsősök, akik két hete járnak hozzánk „kityrákottyoztak”, a nagyobbak pedig például a Pinokkió című előadással, zászlógyakorlattal, német nemzetiségi tánccal és énekes produkciókkal jöttek – sorolta az intézményvezető. A színpadi műsorok egyik különleges eleme volt Árvai Kristóf labdazsonglőr showja, a fiatalember bámulatos ügyességgel kezelte a labdát, és szinte minden testrészével tudott dekázni, egyensúlyozni. Produkcióját nagy tapssal fogadta a közönség. Hírportálunk kérdésére Kristóf elmesélte, előbb kezdte el a freestyle foci trükkjeit gyakorolni, minthogy dekázott volna, és egy tévében látott felvétel vonzotta ehhez a rendkívül látványos sportághoz, zsonglőrmutatványokkal teli showja pedig mindig improvizáció.
-Egy példával tudnám szemléltetni a hagyományos foci és a freestyle közötti különbséget – avatott be a sportág rejtelmeibe -, ez olyan, mintha egy bmx-est és egy olyan bringást hasonlítunk össze, aki letekeri a Tour de France-t. Vagyis teljesen különböző a két sport. 
A rendezvénysátor egyre népesebb közönségét Borsits Barbara előadása, a Rebel Lion Tánc-Sport Egyesület műsora és a Pápai Musical Stúdió fellépése szórakoztatta késő délután, az este sztárvendége pedig Szűcs Judith volt, aki idén 40 éves énekesi jubileumát ünnepli. A művésznő úgy fogalmazott, idén minden fellépése a jeles évforduló ünnepléséről szól számára, és a közönséggel együtt ünnepel. Pápai szereplésére régi és új dalaiból válogatott össze egy csokorra valót, a nézők pedig együtt énekelték vele az ismert slágereket. S aki még az estét is a téren töltötte, azt a Retro zenekar szórakoztatta.
A már hagyományos, idén is sikeres lakótelepi napot a következő esztendőben is megrendezik a Vajdán, erről dr. Áldozó Tamás polgármester beszélt délutáni köszöntőjében, úgy fogalmazva: ez a rendezvény kiérdemelte, hogy minden évben találkozzunk itt kora ősszel, és azzal, hogy ennyien eljöttek, megszavazták, hogy jövőre is legyen Vajda Péter Lakótelepi Nap.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!