Vidám szüreti mulatság Borsosgyőrön


2012-09-15 21:04:55  | cikk: mo  | 


Vidám szüreti mulatság Borsosgyőrön főképe
Lovasok, csikósok, fogatok és népviseletbe, illetve különféle jelmezekbe öltözött falubeliek vonultak végig Borsosgyőr utcáin, s meg-megálltak az ízletes borokat, pálinkákat, cicegét vagy éppen más finomságokat kínáló helyiek portája előtt – így ünnepelték a szüret kezdetét a borsosgyőriek. A dalokkal kísért felvonuláson a vidám csapat műsorral köszöntötte a vendéglátókat. Volt ének és tánc, na és persze, ami a szüreti napot is végigkísérte, kitűnő hangulat.
Máté István, a településrész önkormányzatának elnöke elmondta, mindig igyekeznek lehetőséget teremteni a falu közössége számára a találkozásra. Rendszeresen megszervezik az ünnepségeket, jó hangulatban telik a falunap, a búcsúi rendezvény és – ahogy ottjártunkkor is tapasztalható volt – a szüreti mulatság sem marad ki a sorból. Máté István hozzátette, a helyi művelődési ház vezetőivel egyetértésben fontosnak tartják, hogy közösségformáló rendezvényeiken a fiatalokat helyezzék előtérbe. Szeretnék minél jobban megmozgatni a gyerekeket és az ifjakat, hiszen a hagyományosnak számító programokat egyszer majd ők viszik tovább.
Az aktivitással nincs is gond Borsosgyőrön, a szervezésből is sokan kivették a részüket – tudtuk meg Kertész Zoltántól. A szüreti felvonulást már harmadszor rendezik meg a településrészen, nagy sikerrel. A faluban körülbelül 20 gazda termeszt szőlőt kertjében, és még a végeredmény bemutatására is lehetőségük van, hiszen csaknem 15 esztendeje zajlik borverseny a területen. Markovics Jenő, a helyi „hegybíró” érdeklődésünkre elmondta, a versenyt minden év januárjában megszervezik, ahol közel 25 mintát bírálhatnak egy-egy alkalommal. A borversenyt, csakúgy mint a mai szüreti felvonulást, rendszerint mulatsággal és bállal zárják. Markovics Jenő hozzátette, a borsosgyőri területeken, kertekben jobbára a vörös szőlőnek kedvez a talaj, a helyi gazdák kerti borai ízletesek szoktak lenni. A „hegybíró” elárulta azt is, az idei termés igencsak jó minőségűnek ígérkezik, azonban mennyiségét tekintve kevesebb szőlőt szüretelhetünk, mint tavaly.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!