A kutya az ember legjobb barátja - Kutyakiállítás az Erzsébet ligetben


2012-09-15 20:01:25  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A kutya az ember legjobb barátja - Kutyakiállítás az Erzsébet ligetben főképe
Egész napos szórakoztató programra várták ma a kutyabarátokat, kicsiket és nagyokat egyaránt,  az Erzsébet liget területén, a 14. C.A.C Kutyakiállítás keretein belül. A rendezvény fővédnöke dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja volt. Már kora reggel érkeztek a kiállításra a szebbnél szebb ebek gazdáikkal az ország különböző pontjairól, sőt még külföldről is. A program úgy tűnik, még az égieknek is kedvére vált, hiszen az elmúlt napok hideg és esős időjárásával szemben kellemes, napsütéses idő kísérte végig az egész napot.
A megnyitón Ács Béla, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Pápai Szervezetének elnöke köszöntötte a szép számban megjelenteket, hangsúlyozva, hogy Pápa városa már több éve ad otthont a MEOE szervezésében megrendezett igen nívós kiállításnak.
- Az idei 14. versenyre több mint 500 kutya és tulajdonosa nevezett be, a bírálatok ezúttal hét ringkörben zajlanak. Egy évben hét CACIB kiállítás és tizenhárom CAC kiállítás van. A pápai nagyon rangosnak mondható, hiszen sokan beneveznek, s a város mindig szép környezetet biztosít számunkra - tájékoztatta hírportálunkat Ács Béla.
Végül elmondta, a mai világban minden embernek szüksége van egy megbízható, jó társra, egy barátra, aki feltétel nélkül tud szeretni. A kutyák helyzetét Magyarországon is tisztázni kéne, mint külföldön. Nem mindegy ugyanis, hogy hány négyzetméteren tartunk ebet, hova kötjük ki, mekkora futót adunk neki. Nem lenne szabad a kutyát láncra kötni, hanem kennelben, illetve ha kedvencként tartjuk, akkor mellettünk, a lakásban. Reményét fejezte ki, hogy előbb vagy utóbb nálunk is így lesz ez és eljut az emberek tudatáig, hogy nemcsak egy kutyáról van szó, hanem egy társról.
A nívós kiállítást dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg, aki mint mondta, nagy örömükre szolgált, hogy ismét Pápa adhat otthont ennek a versenynek.
Papp Tímea egy kan golden retriverrel érkezett a mai kiállításra. Elmondta, hogy rendszeresen járnak versenyekre, már sok szép díjat nyertek. A rendkívül barátságos és játékos kutyus 5 éves, járt már munkavizsgán is, ahol sikeresen szerepelt.
Szabó Adrienn Székesfehérvárról jött el Pápára. Elmondása szerint mindig szívesen látogat el városunkba, hiszen itt színvonalas és gyönyörű környezetben szervezik a rangos programot. Ottjártunkkor éppen uszkárját fésülte, hiszen mint mondta, a rendszeres ápolás nagyon fontos.
- Minden nap megfésülöm a kutyámat, mindig ápolom a szőrzetét, hiszen ha egyszer összecsomósodik, utána nagyon nehéz már bánni vele. Gyakran viszem kozmetikába is. A standard meg van határozva, vagyis hogy milyen frizurája lehet az ebnek, amivel kiállításra lehet nevezni, ennek alapján jöttünk ma is - mesélte az ifjú hölgy.
Ausztriából érkezett a meggyőződésből rottweilereket tenyésztő Christian Trummer.
- Gyermekkorom óta szeretem a rottweilereket, nagyon hűséges állatok, úgy gondolom, hogy ezek a fajták családbarát és sportkutyák is egyben. Örömmel jövök Magyarországra, főként Pápára, ami egy csodálatos kis város, a mai napra 10 ebbel érkeztem - tette hozzá.
- Rendszeresen járunk kutyakiállításra a kuvaszaimmal. Most két kutyust hoztam el, a 3 éves szuka mamát és a 9 hónapos kölykét. Nagyon szeretem őket, mert rendkívül jó házőrzők, játékosak és barátságosak. Nagyon okos ebek a kuvaszok, hiszen tanulékonyak, igénylik a sok sétát és a foglalkozást. Sosem tartom őket láncon, hiszen nekik mindig az ember mellett a helyük, az ember közelében. Gyakran járunk versenyekre az ország különböző részeire, de külföldön is megfordultunk már, ahol eredményesen szerepeltünk, mostantól már győztes osztályban versenyzünk - mesélte Haluskáné Taar Enikő, aki Nyárádról érkezett.
A megnyitót követően azonnal megkezdődtek a bírálatok, a vezetőbíró ezúttal Erdős László volt, a ringkörökön pedig Gellén Tibor, Hartmann György, Szabó Sándor, dr. Váczi Balogh Zsuzsanna, Adolf Ringer, László István és Halmi Mónika bírálta el a szebbnél szebb ebeket.
Erdős László kérdésünkre elárulta, a bírók küllem alapján ítélnek, de nem csak a szőrminőség vagy a jó fogazat a fontos, hanem maga az állat csontozata, illetve a csontozati felépítése, izomzata is nagy hangsúlyt kap az értékeléskor.
- Én a mai napon a vadászkutyákat bírálom. A bíróknak több fajtára van bírói vizsgájuk. Minden bíró csak azt a fajtát értékelheti, amiből vizsgája van. Pályafutásom kezdetén is már a vadászkutyákat kedveltem a legjobban. Úgy látom, manapság a legnépszerűbb ebek Magyarországon a golden retrieverek, a rövidszőrű magyar vizslák és a labradorok. Ezek nagyon barátságosak, egyáltalán nem agresszívek - fogalmazott a vezetőbíró.
A jó hangulatú verseny a délutáni órákban ért véget a népszerű Best in Show-val.
A soron következő CAC kiállítás Dunaújvárosban lesz október 14-én.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!