II. Pápai Nagy Sportágválasztó


2012-09-14 17:17:51  | cikk: Haraszti Gábor  | 


II. Pápai Nagy Sportágválasztó főképe
37 egyesület és 40-nél is több sportág mutatkozott be a nagyközönségnek a második alkalommal megrendezett Nagy Sportágválasztón. Sajnos az időjárás a tavalyi rendezvénnyel ellentétben nem volt kegyes a szervezőkhöz és az egyesületekhez, az eső miatt így a Sportcsarnok küzdőterén kaptak helyet a sportágak. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola lány tornászcsapatának és a Rebel-Lion TSE bemutatóját követően Unger Tamás köszöntötte a megjelenteket, az alpolgármester kiemelte, idén Veszprém megyében kizárólag Pápán rendeznek sportágválasztót, ezáltal erre a két napra Pápa lett Veszprém megye sportmegyeszékhelye.
- A mai és holnapi nap célja, hogy a sportágakkal közelebbről is meg lehessen ismerkedni, nemcsak az óvodásoknak, gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb sportágat, sportegyesületet. A tavaly decemberben elfogadott Nemzeti köznevelési törvény szerint az általános és középiskolákban 2012. szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell tartani, ezt a tevékenységet nemcsak az iskolák, hanem az egyesületek is leigazolhatják. A kormány célja, hogy minél többen mozogjanak, hiszen ebben az Európai Unióban Magyarország az egyik sereghajtó, szeretnénk, hogy a lehető legtöbben fedezzék fel a mozgás örömét, ezáltal egészséges felnőtté váljanak.
A megnyitót követően a Hét Csillag és Kulturális Sportegyesület és a Fighting Force SE tartott bemutatót, ezzel párhuzamosan a pápai és vidéki iskolák tanulói válogathattak az idén is színes sportpalettából. A legnépszerűbb sportágak idén is a labdajátékok és a különböző küzdősportok voltak. Miközben a gyerekek a judoval, az asztalitenisszel, az erőemeléssel, a kézilabdával, a táncsportokkal, a küzdősportokkal vagy épp a falmászással ismerkedtek, a Sportcsarnok előterében Tóth Zsombor sPortfólió című fotókiállítása zajlott, melyet Cserneczky Attila nyitott meg. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Ipacs Endre, a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat alapítója és főszervezője. Elmondása szerint a sportágválasztó ötletét sportpályafutása tapasztalataiból merítette. Érzése szerint nem volt arányban a befektetett munkája az eredményeivel.
- Ebből kiindulva fogalmazódott meg bennem egy olyan rendezvény gondolata 2006-ban, amely hatékonyan segíti az embereket kortól függetlenül minél több sportág megismerésében, gyakorlati és elméleti síkon egyaránt. A gondolatot tett követte, és 2007 szeptemberében megszerveztem az I. Nagy Sportágválasztót. A pápai eseményről csak pozitív tapasztalataim vannak, az apró részleteken látszik, hogy a szervezők mindenre gondoltak, emellett meglepett a megjelent sportágak száma is, hiszen egy körülbelül 32.000 lakosú városban nagyon sok a 37 kitelepült sportági helyszín – még országos viszonylatban is.
Az idei rendezvény vendége Karakas Hedvig, a londoni olimpia 5. helyezett judósa volt, aki a Bakony Judo Club meghívására érkezett Pápára. A 22 éves olimpikon felnőtt világbajnoki 3. hellyel, felnőtt Európa-bajnoki harmadik helyezéssel, junior Európa-, és világbajnoki címmel büszkélkedhet.
- Az ilyen alkalmak nagyon jó lehetőségek arra, hogy a judo-t még szélesebb körben megismertessük és megszerettessük a látogatókkal. Eredményes sportolóként kötelességemnek érzem, hogy ilyen rendezvényeken részt vegyek és népszerűsítsem a sportágamat. Örülök, hogy ennyi judossal találkozhatom itt Pápán, mindenki nagyon kedvesen fogadott.
Karakas Hedvig a bemutatóedzést követően élménybeszámolót tartott, melyre zsúfolásig megtelt a Sportcsarnok különterme. Fiatalok és idősek egyaránt tettek fel kérdéseket az Újpest versenyzőjének, akivel bárki készíthetett közös képet, a nap folyamán Hedvig derekasan állta az autogramkérők rohamait is.
A mai nap a Bakonyerdő Pápa juniorjainak nyilvános edzésével zárult, a Nagy Sportágválasztó holnap is folytatódik, a sportágakat reggel 9 órától 17 óráig lehet kipróbálni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!