Rendőrségi felhívás


2012-09-14 08:12:41  | cikk:  | 


Tisztelt Lakosság!

Az idei évben már több idős ember is áldozatául esett a trükkös tolvajoknak. Az elkövetők módszere többnyire az volt, hogy a lakásba bejutva kifigyeljék az otthon tartott készpénz tárolási helyét, majd azt a sértett figyelmét elterelve, észrevétlenül ellopják.

A bűnözők egy része papírgyűjtést színlelve nyert bebocsátást a lakásokba. Mialatt az egyik helyiségben szóval tartották az idős, egyedül élő házigazdát, addig egy társuk a nyitott bejárati ajtón keresztül besurrant a lakásba és ellopta a fellelhető készpénzt és ékszereket.

A közelmúltban elszaporodott azon bűnesetek száma, amelyek alkalmával a bűnözők villanyóra leolvasásra, bojler és konnektorok ellenőrzésére hivatkozva loptak meg pápai lakosokat. Az álvillanyóra leolvasók azt állították, hogy a befizetett éves díj vonatkozásban túlfizetés mutatkozik, amit helyben kifizetnek, ám mindig olyan címletű bankjegyet adtak át, amelyet a sértettnek fel kellett váltania. A visszakapott bankjegyet sérültnek tartották, így vették rá az idős embereket arra, hogy újabb papírpénzt vegyenek elő. Több károsult elkövette azt a hibát, hogy az idegenek előtt felfedte az otthon tartott készpénzének rejtekhelyét. Ezt követően a tolvajoknak már nem okozott nehézséget elterelni a házigazda figyelmét és ellopni a megtakarított összeget.

Néhány esetben utcán is előfordult trükkös lopás. Az elkövetők aprópénzt kívántak 50 vagy 100 forintosra váltatni. Ezt azzal indokolták, hogy nyilvános fülkében szeretnének telefonálni, vagy a bevásárló kocsihoz van szükségük a pénzre. A gyanútlan áldozatok elővették pénztárcájukat, amibe a tolvaj hirtelen belenyúlt, és az aprón kívül észrevétlenül kiemelte a papírpénzt is.

A hasonló és a további bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat és azokat terjesszék ismerőseik körében is!

Idegent soha ne engedjenek be a kapun belülre vagy a lakásba! Ha mégis bebocsátották, ne hagyják felügyelet nélkül, ne fedjék fel előtte az értékeik, pénzük tárolási helyét!

Az utcai kaput, a bejárati ajtót akkor is zárják kulcsra, ha a lakásban tartózkodnak, vagy a kertben, udvaron tevékenykednek! A kulcsot tartsák maguknál, ne rejtsék biztonságosnak tűnő rejtekhelyekre, például lábtörlő alá vagy a villanyórába, virágcserépbe!

Ne árulják el idegeneknek (kórházban, orvosi rendelőben), hogy egyedül élnek. Tartsák titokban, hogy készpénzt vagy egyéb értékeket tartanak otthon!

Óvakodjanak a házalóktól, mert az eladásra kínált termékek eredete és minősége is bizonytalan. Személyesen vagy telefonon felkínált, ingyenes vagy kedvezményes egészségügyi termékeket, nyereményjátékokat, ajándékokat soha ne fogadjanak el!

A víz, a gáz vagy a villanyóra leolvasó arcképes igazolvánnyal kell, hogy rendelkezzen, ezért szólítsa fel őket annak bemutatására! Az E.ON és a Vízművek munkatársai kizárólag a mérőóra gyári számát vagy állását rögzítik, készpénzt nem visznek házhoz és nem is kérnek helyben fizetést. A postás az egyetlen személy, aki lakcímre készpénzt kézbesít.

Pápai Rendőrkapitányság

Képek:

nincsenek képek