A Zsinagógában kezdte az őszi évadot az Ipartörténeti Kör


2012-09-13 06:42:49  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A Zsinagógában kezdte az őszi évadot az Ipartörténeti Kör főképe
Az Ipartörténeti Kör rendhagyó módon a Zsinagógában kezdte meg a nyári szünet utáni őszi évad első foglalkozását, amikor is az országos hírű „Elfeledett szomszédaink” című kiállítást tekintették meg Politzer Sándor, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke vezetésével. Az előadó először beszélt a Zsinagógáról, annak történetéről, majd Lőw Lipótról, s az intézményben található kiállításról.
- Pápán a 18. században telepedtek meg először nagyobb számban zsidó iparosok és kereskedők. Leszármazottaik később a város lakosságának ötödét tették ki, egyebek mellett ők virágoztatták fel a textilipart, a pipagyártást, a pápai húsipart. A közösség építette Magyarország akkor harmadik legnagyobb zsinagógáját 1846-ban. A zsidótörvények 2700 pápai városlakót minősítettek nemkívánatosnak, majd megsemmisítendőnek. Közülük néhány százan élték túl a világháborút, de ennél is jóval kevesebben költöztek vissza szülővárosukba - mondta az elnök.
Politzer Sándor hírportálunk kérdésére elmondta még, a kiállítás július 15-én nyílt meg és azóta több mint 5000 látogató jött el, hogy megtekintse ezt a tárlatot a világ különböző részéről. A kiállítás október 31-ig látható, azt követően a későbbiekben szeretnék angol és német nyelvre is lefordítani a szöveget, majd külföldre is elvinni.
Huszár János körvezető érdeklődésünkre elmondta, a 2012. évi programtervük első félévét sikeresen zárták. Kiemelte eredményes fakultatív programjaikat, Sersztnyev György ezredes például a Bakonyba vitte a csoportot kirándulni, arra a helyre, amely a második világháború idején a pápai harci repülők számára a bombázás gyakorlását szolgálta. Emlékezetes előadás volt Somogyi Zoltán vezetésével a tapolcafői tanösvény megtekintése is, valamint az, amikor a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola teljesen felújított épületében Békefi Imre igazgatóhelyettes kalauzolta az érdeklődőket.
A kör tagjai az év során rengeteg érdekfeszítő előadást hallhattak különböző mesteremberektől. Szabó Tibor, az Ipartestület elnöke egy autó alkatrész-felújító emlékeiről mesélt, míg Molnár Lajos helytörténész a villamosságról beszélt. A tagok jártak a tűzoltóságon is tavasszal, de a férfi-női fodrászmester tapasztalatairól is hallhattak.
Az Ipartörténeti Kör soron következő összejövetele október 10-én, szerdán 17 órakor lesz, amikor is Francsics Károly borbélymester életével ismerkednek a hallgatók.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!