A pincétől a padlásig – az Esterházy-kastélyban járt a barokk egyesület


2012-09-11 23:03:55  | cikk: HuHa  | 


A pincétől a padlásig – az Esterházy-kastélyban járt a barokk egyesület főképe
Különleges programra várta tagjait a Pápai Barokk Hagyományőrző Közhasznú Egyesület kedden délután, az Esterházy-kastélyban tettek látogatást úgy, hogy a tárlatvezetésen bemutatott helyiségeken túl, az egész kastélyt bejárták. Az ötlet a gyerekektől származott, vagyis a nyári barokk táborok élményeiből született.
-Amikor a gyerekek elmesélték, hogy milyen élményekben volt részük a kastélyban megrendezett napközis táborban, felfigyeltünk arra, hogy olyan helyeken is jártak, amik egyébként nem látogathatók. Ezért felkértük dr. Nagy L. Istvánt, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatóját, hogy vezessen végig bennünket az épületen – mesélte Mészáros Szabolcs, az egyesület elnöke. A kérés meghallgatásra talált, így az egyesületi tagok ma délután felfedezőútra indultak a kastélyban. A túra a pincéből indult és a könyvtár valamint a felújított főúri termek után a padlásra vezetett. Dr. Nagy L. István pedig közben számos érdekességgel ismertette meg a résztvevőket.
-Egy kicsit olyan hangulata van az egésznek, mint az első múzeumi nyílt napnak, amikor szintén az volt a célunk, hogy a látogatóknak a reprezentatív termek mellett mást is megmutassunk – fogalmazott a múzeumigazgató. Az egyesület tagjai a hagyományos kastély kiránduláson túl megtekintették az előkészítő raktárt, a múzeum könyvtárát, irodáit, a 130 ezer darabos gyűjteményt őrző helyiségeket és a kastély azon felújítás előtti termeit, ahová egyébként csak a múzeum dolgozói léphetnek be.
-A legkülönlegesebb látnivaló talán a fegyverkiállítási anyag, amit a tárlat bontása után átmeneti tárolóban helyeztünk el és majd ezután kerülnek vissza a helyükre – mondta a házigazda.
A rendkívül érdekes, közel három órás séta során a kastély története mellett a egyesület tagjai a múzeumi munkáról, a beérkező anyagok leltározásának, tárolásának szabályairól is hallhattak és megtekinthettek egy kétezer-ötszáz éves koponyadarabot is.
Az egyesület a pápai mellett más Esterházy- kastélyokkal is meg szeretne ismerkedni, már szervezik is a kirándulást az egykori dunántúli főúri birtokokra.  

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!