„Ne félj, mert én veled vagyok…” - Tanévnyitó a Pápai Református Teológián


2012-09-10 10:25:36  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Ne félj, mert én veled vagyok…” - Tanévnyitó a Pápai Református Teológián főképe
Tanévnyitó ünnepi közgyűlést tartottak tegnap délután a Pápai Református Teológia Akadémián. A teológia hallgatói, tanárai és dolgozói mellett a tanévnyitón jelen volt dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyházkerület főgondnoka, Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese, dr. Ballagi Farkas, a Veszprémi Egyházmegye főgondnok helyettese, Lentulai Attila és Imre Bálint espresek, valamint lelkésztársak, ifj. Márkus Mihály, a pápai egyházközség lelkipásztora. A 2012/2013-as tanévet 60 hallgató kezdi meg, közülük 15 első évfolyamos tanuló.  Az ünnepi tanévnyitón Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Ezt követően dr. Vladár Gábor rektor megnyitó prédikációja következett. Mint mondta, minden esztendő félelmekkel kezdődik, de azoknak is megvan a maga varázsa.
Az idei év rövid tervezetét ismertetve a rektor bemutatta az új hitoktatót, dr. Németh Tamást. Végül beszélt a teológiáról mint intézményről és mint tudományról is.
Az alkalmon rubindiplomát vehetett át Csajági Dezső nyugalmazott lelkipásztor dr. Vladár Gábortól és dr. Huszár Páltól.
Csajági Dezső 1942-ben végezte el a teológiát Pápán. Kevéssel később ugyanitt 9 évig püspöki titkárként tevékenykedett, majd 1955-1991 között az inotai református egyház lelkésze volt. Az ottani 36 év alatt volt egyházmegyei, majd egyházkerületi főjegyző, rendezte a temetőt, felújíttatta a templomot, új parókiát építtetett. Nem volt könnyű a kis bányászfaluban, a szocialista nagyváros peremkerületén azokban az időkben sem. Inotáról ment nyugdíjba 1991-ben, majd 1996-ig Vilonyán és Királyszentistvánon teljesített szolgálatot, ahol a templomfelújítás és Papp Gábor emlékünnepségének megszervezése emelkedett ki a hagyományos mindennapi tevékenységéből még 70 éves kora felett is. 2002-ben a 60 éves emlékdiplomáját vehette át. Ekkora 25 darab a hivatalba lépő fiatal lelkész teendőit segítendő, 40 esküvői beszédet tartalmazó kézikönyvet adott át, mintegy szemelvényként az addig eltelt 60 esztendő prédikációiból.
Csajági Dezső meghatottan vette át az emlékdiplomát, s mondott köszönetet.
Végül dr. Huszár Pál útravaló gondolatit hallhatták a megjelentek.
Az ünnepély a Himnusz hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!