Érdekességek a vadásznapi programon


2012-09-10 01:01:59  | cikk: HuHa  | 


Érdekességek a vadásznapi programon főképe
Több különleges programot is tartogatott az érdeklődők számára a borvasárnapi Vadásznap, melyet a Veszprém Megyei Vadászkamara szervezett. A 13 órakor tartott megnyitót követően a Bakonyi Vadászkürt Egylet az „üdvözlés” dallamaival köszöntötte a vendégeket, majd azt mutatták be, milyen kürtszóval, jelzésekkel kísérik végig a kürtösök a vadászatot, s a reggeli ébresztő fújásától a vadászat végén, a terítéknél tartott tiszteletadásig milyen dallamok csendülnek fel. Műsoruk második felében néhány vadászinduló hangzott el a hat tagú zenekar előadásában. Varga Józseftől, a csoport vezetőjétől megtudtuk, a 2005-ben alakult vadászkürt egyletet egyre többször hívják vadászatokra – felelevenítve a régi hagyományokat -, emellett pedig nagyon sok fellépésen népszerűsítik a vadászati kultúra ezen ágát. Az egylet két féle natúr kürtöt használ, ami azt jelenti, hogy nincs a kürtön billentyűzet. Sikerüket nemcsak a számtalan fellépés mutatja, az idei évben a lengyelországi nemzetközi vadászkürt versenyen minden díjat megnyertek.
Varga József úgy fogalmazott, a vadászkürtösök többnyire vadászok is, legtöbben előbb vadászok lettek és aztán kürtösök, ő maga azonban már hat éves kora óta játszik ezen a hangszeren, így nála fordítva alakult a helyzet.
-A kürtösök legfontosabb feladata az utasítások, jelzések közvetítése volt a vadászat során, amihez persze a vadászoknak és hajtóknak is kellett ismerniük a különböző dallamokat, ezt mostanában már nem tanítják a vadászoknak, a vadászat során pedig telefonnal kommunikálnak. Mostanában azonban örvendetesen növekszik azoknak a vadászatoknak a száma, ahol kérik a kürtösök közreműködését – mesélte.
A vadászkamara nemcsak változatos programot hozott a Pápai Cicege és Bornapok utolsó napjára, hanem finom ebédet is. A bornapi vadászlakomára hatszáz főnek készítettek a kastély udvarán ízletes vad-babgulyást. Az ebédfőzést a nagyacsádi Kecskeevő csapat vállalta a kamara felkérésére, s a hatalmas gulyáságyúba ezúttal vaddisznó húsa került az egyéb hozzávalók mellé. A mindig vidám csapat büszkén mutogatta a vendégeknek az őrölt borz feliratú üveget, mint a gulyás egyik fűszerét, viccükkel azonban senkit nem tántorítottak el attól, hogy megkóstolja a finom gulyást. Sándor József, a Kecskeevők vezetője a receptet is elmesélte, és mint mondta, a vadhús csak javít az amúgy is ízletes gulyáson.
A jóllakott vendégek kora délután különleges trófea-bírálati bemutatót láthattak a kastélyudvaron, melyen Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára, a megyei Vadászszövetség fővadásza mutatta be, milyen szempontok alapján kell a vadásznak elbírálnia az elé kerülő vadat.
-Ez egy kis szimulációs játék, amivel a vadászatokon előforduló eseményeket, helyzeteket ismertettük a nagyközönséggel. Persze itt nem a bika jött elő, egyik kollégánk trófeák segítségével szemléltette a vadat. A vadászatok során 150-200 méterről távcsővel nézzük meg, milyen vad jött elő és ekkor kell megítélni a trófea minőségét. A vendéget kísérő vadásznak nagy szakmai hozzáértéssel kell megállapítania, milyen trófeát visel a vad, hiszen a vendég, akit kísér, pénztárcája és igényei szerint meghatározott vadat akar lőni, a jó vadászat pedig az, amikor a vendég is, a vadásztató is és a vadgazdálkodó is elégedett – magyarázta. A bemutatón két gím, két őz és egy dám bika trófeájának bírálatát ismertette a fővadász. A szakember hangsúlyozta, a kísérő feladata nagyon fontos, hiszen amikor kiadja a lőparancsot, a trófeabírálaton már túl van, vagyis meg kell tudnia állapítani, hány kilós (a trófea súlya mekkora), hány éves vaddal van dolguk.
A trófea bírálati bemutató mellett egy igazán különleges bemutatóval is készült a kamara a pápai programra. A kastély egyik termében trófea és preparátum kiállítást készítettek, melyen a bemutatott gímbika trófeák életkoruk szerint és aszerint voltak csoportosítva, hogy a gyenge minőségű vagy kívánatos trófeák közé tartoznak.
-Ez a kiállítás igazi kuriózum. Az 1960-as évektől több évtizeden át ezen vizsgáztak a Veszprém megyei vadászok. Tulajdonképpen a gímszarvas agancs fejlődési ciklusait mutatja be, egytől tizenkét éves, vagyis golyóérett korig. Az egyik oldalon a gyenge, a másik oldalon pedig az ugyanolyan korú kívánatos agancsok láthatók – mutatta be a fővadász a két tucat trófeát. Példaként elmondta, a kiállított kívánatos 12 éves agancsnak vastag a szára, négyes koronában végződik, megvan a szemága, jégága és középága is, és az egész trófea erőt mutat. Ezzel szemben a bemutatott gyenge minőségű agancs szárai vékonyak, a jobb oldali ága pedig villás és a bal oldali szár végén is kialakulatlan a korona. Mindezek ismerete azért fontos, mert a vadászok fontos feladata, hogy a vadállomány minőségét megőrizzék, javítsák, ezt pedig úgy lehet, hogy a kívánatos egyedeket hagyják meg szaporodásra – tudtuk meg a kiállítás kapcsán. A preparátumok között volt gyöngybagoly, vízi tyúk, fácán tojó és kakas, borz, nyuszt, hermelin és mezei görény is. Korukat tekintve, ezek is több évtizedes preparátumok, így némi színbeli eltérés ugyan volt az állatok bundája között, ez azonban semmit sem vont le a nagy érdeklődést vonzó kiállítás értékéből, aminek anyagát dr. Nyulász István adományozta a megyei kamarának.
A vadászprogram talán legérdekesebb, de mindenképpen a legizgalmasabb programeleme a lézeres látványlövészet volt, amiből versenyt is hirdettek gyermek, serdülő, ifjúsági, felnőtt és vadász kategóriában. Varga Márton operátor elmondta, a vadászok gyakorlására és a nagyközönség szórakoztatására kifejlesztett „játék” Portugáliából való, amerikai szoftverrel működik, de Németországból származó fegyvereket és alkatrészeket is használnak hozzá. Pápára két programot hoztak el a szervezők, az egyikkel a gerlevadászatot, a másikkal pedig a vaddisznó vadászatot tudják kipróbálni az érdeklődők. A bornapi programon a vaddisznó vadászat szimulációjából rendezték meg a versenyt több tucat indulóval.
-A lézeres látványlövészethez kell egy laptop, egy projektor, a lézeres irányzékrendszer, valamint egy pisztoly és egy fegyver. A szoftvertől függ, hogy a pisztolyt vagy a fegyvert kell használniuk a lövőknek, ezen a két napon a golyóspuskás lövést próbálhatták ki a vendégek – ismertette a szimulációs program elemeit az operátor. Salánki Tamás eredetileg a borfaluba jött, méghozzá azért, hogy a Salánki Borgazdaság borait kínálja az egyik faházban, a lézeres lövészetet azonban ő is kipróbálta. Mint mondta, nagyon érdekesnek találta a programot, a projektorra vetített mozgókép teljesen a valóságot sugallta, és a játék segítségével kipróbálhatta, milyen a vadászat. A fiatalember egyébként úgy fogalmazott, a Pápai Cicege és Bornapok elnyerte a tetszését, a vadásznapi rendezvény pedig illett a programba, hiszen a vadászok szeretik a vörösbort, mely kiválóan illik a vadételekhez, az ő pincészetük pedig Tihanyban működik, ami remek vörösboros terület.
A különleges programelemeket felvonultató vadásznap sok érdeklődőt vonzott az Esterházy-kastély udvarába, a Veszprém Megyei Vadászkamara célja pedig az volt, hogy ezúttal elsősorban szórakoztassa az érdeklődőket és olyan információkat adjon át, amik megismertetik a vadászati tevékenységgel a vendégeket.
-Minden bemutatónk és nagyközönségnek szóló programunk arra épül, hogy eloszlassuk a vadászattal kapcsolatos negatív gondolatvilágot. Nekünk nem az a célunk, hogy mindent kiirtsunk, ebben a nagy szárazságban például lajtoskocsikkal és teherautókkal visszük a vizet az erdőkbe, lédús takarmánnyal etetjük az állatokat, hogy a jövő nemzedéke számára is meg tudjuk tartani az állományt. Hosszú évek óta tartunk hasonló programokat és mutatjuk be a vadászati tevékenység lényegét, hogy eloszlassuk az ellenérzéseket, és azt hiszem sok sikert értünk már el ezen a területen. Itt a bornapi rendezvényen kiváló a hangulat, a gulyáshoz cigányzene szól, tartunk egy kis műsort, a bor pedig itt van már napok óta – összegezte Pap Gyula elnök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!