Kávéházi cigányzene a harmincas évekből - A Budapest Bár a Borfalu színpadán


2012-09-09 11:09:59  | cikk: mo  | 


Kávéházi cigányzene a harmincas évekből - A Budapest Bár a Borfalu színpadán  főképe
A '20-as, '30-as évek sanzonos hangulatát varázsolta a Borfalu színpadára a Budapest Bár tegnap este. A könnyűzenei élet eredeti formációja belopta magát a pápai közönség szívébe. A hangulatos koncerten fiatalok és idősek együtt dúdolták, énekelték a kor fülbemászó slágereit. Az est folyamán  a sanzonok, kuplék mellett a gipsy swing műfajából merítettek a fellépők, sajátos stílusban. 

Farkas Róbert, a zenekar vezetője és Torma Gábor, azaz Frenk erősen kötődnek Pápához, hiszen a Budapest Bár producere, akik egyébként Farkas Róbert felesége, pápai származású. Frenket pedig a nagybátyja révén fűzik szálak városunkhoz, aki a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában tanít. A fiatal zenészek így mindenképpen nagy örömmel jöttek Pápára – tudtuk meg a zenekar oszlopos tagjaitól. 

A Budapest Bár 2007-ben Farkas Róbert vezetésével alakult meg. A zenész elmondta, célja az volt, hogy a cigányzenét kicsit felfrissítse és megújítsa. Ennek is azt a vonalát, amelyet kávéházi cigányzenének hívnak, és amely a húszas-harmincas években aranykorát élte. Ahogy fogalmazott, kultikus rockénekeseket kerestek meg, olyan embereket, akik egészen más műfajú zenekarok élén állnak. Farkas Róbert hozzátette, nem gondolta volna, hogy a Budapest Bár egy ilyen hosszú történet lesz, hiszen eleinte csak egy album elkészítése volt a cél, aztán az első lemez sikerén felbuzdulva kiderült, mindenki benne lenne a folytatásban. A csapat összetartása azonban nem kis feladat. Farkas Róbert úgy fogalmazott, a megoldás az, hogy a „Budapest Bár hétköznap van nyitva”, az énekesek pedig hétvégén tudnak a saját bandáikkal játszani.
Meghatározó volt a zenekar életében az első év, hiszen az első lemezbemutató utáni koncertek során szokott össze igazán a banda, s kovácsolódott egy nagyszerű alkotó közösséggé – szögezte le a zenekar vezetője.
Farkas Róbert elárulta azt is, sok feladat áll előttük a jövőben. Öt éves évfordulójuk kapcsán interjúkötet készül a zenekarról, öt nagyszabású koncertet szerveznek, játékfilmet is forgatnak tavasszal és még duettalbumot is készítenek az énekesekkel.

A pápai koncertre kiváló énekesek jöttek a zenekarral, mint például Frenk, Keleti András, Rutkai Bori, Németh Juci vagy Behumi Dóri. A koncert színtiszta szórakozás volt, de nemcsak a rajongóknak, hanem a zenészeknek is. Farkas Róbert ugyanis elárulta, a zenekar tagjai szoros barátságot kötöttek, fellépéseik számukra is egy önfeledt szórakozás, örömzenélés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!