Csuhémadár és bőrszütyő – kézműves játszóház kicsiknek és nagyoknak


2012-09-09 00:30:53  | cikk: HuHa  | 


Csuhémadár és bőrszütyő – kézműves játszóház kicsiknek és nagyoknak főképe
A Bakonyalja Népművészeti Egyesület népi iparművészeinek és kézműveseinek közreműködésével ismerkedhettek meg a gyerekek a különböző hagyományos kézműves technikákkal szombaton délután a Pápai Cicege és Bornapok rendezvényén. Az Esterházy-kastély előtti árnyas fák alatt felállított sátrakban csuhéból és szalmából madarat és szőlőfürtöt, nemezből nyakláncot, bőrből kis szütyőt, gyöngyből ékszert készíthettek a vállalkozó kedvű kicsik és nagyok, emellett pedig dísztálat és kerámiaképet festhettek. Már kora délután nagy volt a nyüzsgés a sátrak körül, az apróságok szüleikkel együtt alkottak, az elkészült darabokat pedig haza is vihették. Reidmár Linda, az egyesület tagja a festők munkáját kísérte figyelemmel és segítette őket a színválasztásban, a motívumok életre keltésében.
-Alkotni jó, és mi hagyjuk a gyerekeket kibontakozni, persze segítünk is nekik. Nagyon jó, hogy a szülők is leülnek a kicsik mellé és együtt élik át ezt az élményt, ismerkednek a kézműves technikákkal. Itt hagyományos mintákat is festhetnek, de önállóan is készíthetnek képet, most például a bornapok kapcsán a szőlővirág és a szőlőfürt motívuma is gyakran előkerül – mesélte kora délutáni tapasztalatait. Horváth Hajnalka is szőlőfürtöt festett a kerek kerámiatálra. A tál szélét arannyal díszítette, a szőlőhöz kékeszöldet, zöldet, fehéret és barnát használt. Mint mondta, sótartónak szánja a kis tálat.
-Ide jöttünk először a kerámiatál festéshez, de mindent ki akarok próbálni. A családunkban mindenki kézműveskedik, én is szeretek ilyesmivel foglalkozni – mesélte. Hajnalka egyébként bort ugyan még nem ihat, de a szőlőt nagyon szereti és cicegét is sokszor evett már, a kézműves programnak pedig igazán örült. Egy másik sátor alatt egy kisfiú serénykedett kalapáccsal a kezében. A szütyőnek készülő bőrkorongba éppen a fűzéshez szükséges lyukakat ütötte.
-A szütyő bőrből van és először cakkozóvassal megcsináltam a szélét, most pedig lyukasztóval ütök rá lyukakat, hogy be lehessen fűzni – magyarázta sűrű kalapácsütések között. – Aztán befűzöm a bőrszalagot és kell még hozzá gyöngy is, hogy össze lehessen húzni.
Az ügyesen szorgoskodó kisdiák, Márkus Balázs anyukájával és kistestvérével érkezett a kézműves játszóházba és a bőrözés mellett a nemezelést is kipróbálta. Tamás Veronika és Benke Tibor már kora délután végignézte a különböző foglalkozásokat. Voltak a kastélyban a csokoládé manufaktúra bemutatóján, a kézműves játszóházban pedig több helyen is megfordultak, ezt igazolta a csuhémadár a kisfiú kezében és a bőrszütyű Veronikánál. Ahogy mondták, végigjárják az összes kézműves asztalt, kipróbálnak mindent, aztán pedig a színpadi produkciókat is megnézik.
A kézműves játszóház késő délutánig várta az érdeklődőket a Bakonyalja Népművészeti Egyesület jóvoltából.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!