Ünnepi közgyűléssel tisztelegtek a testvérvárosi jubileum előtt


2012-09-08 23:14:38  | cikk: HuHa  | 


Ünnepi közgyűléssel tisztelegtek a testvérvárosi jubileum előtt főképe
Az ünnepi testületi ülésen Pápa és Schwetzingen képviselőtestülete, a német testvérváros delegációjának tagjai, helyi meghívottak – köztük dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Kontrát Károly államtitkár -, valamint a leinefeldei küldöttség tagjai vettek részt. A régi-új Városháza tanácstermében tartott ceremónián a két ország nemzeti himnuszának elhangzását követően a Bartók Béla Zeneiskola pedagógusaiból álló zenekar adott műsort, majd dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, megemlítve, hogy a felújított épületben ez az első képviselő-testületi ülés és ez az első olyan testületi ülés, melyet a Pápa Városi Televízió élőben közvetít az interneten. A formális ülés egy napirendi pontot vett programjába, a húsz éves Pápa-Schwetzingen közti testvérvárosi kapcsolatról szóló szóbeli tájékoztatót. A polgármester beszédében a partnervárosi kapcsolat főbb állomásait tekintette át és köszönetet mondott mindazoknak, akiknek elkötelezett munkája eredményeként kialakult és folyamatosan fejlődött a két település közötti barátság. Külön kiemelte Reinhard Jäntsch, Bernd Kappenstein, Stefan Dallinger és Kollányi Gábor szerepét. Húsz évvel ezelőtt Gerhard Stratthaus akkori főpolgármester kezdeményezésére Reinhard Jäntsch segítségével talált Schwetzingen Pápára. 1994-1995-ben közös pályázaton vettek részt a települések közvilágításának korszerűsítéséért, 2002-ben, a tíz éves évfordulón az egész schwetzingeni képviselőtestületet vendégül látták Pápán és a Balatonon tettek emlékezetes kirándulást. 2006-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján Schwetzingenben is tartottak megemlékezést és a testvérvárosiak kerékpártúrát szerveztek Pápára. A helyiek a határnál csatlakoztak a csapathoz és több mint 100 kilométert tettek meg biciklivel közösen városunkig. 2007-ben a Játékfesztivál kiemelt vendégei voltak a schwetzingeniek, majd egy emlékezetes programon vettek részt a pápaiak Németországban, a tizenöt éves testvérvárosi évfordulón. Schwetzingen jelenlegi főpolgármestere 2008-ban látogatott először hivatalosan Pápára, 2009-ben Schwetzingent, mint a spárga városát köszönthették a pápaiak, egy évvel ezelőtt pedig pápai képzőművészek vitték el alkotásaikat a német településre – sorolta a főbb eseményeket dr. Áldozó Tamás.
-Az elmúlt húsz évben sok pápai és schwetzingeni szervezet között alakult ki rendszeres kapcsolat. Ezek közül ki kell emelni a tűzoltóságok kapcsolatát, az általános és középiskolák közötti kapcsolatot, az Erkel kórus és a Liederkranz közötti kapcsolatot, és azt a támogatást, melyet a Förderverein Egyesületen keresztül a Vöröskereszt és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat kap rendszeresen. Meg kell említeni pápai diákok rendszeres nyári gyakorlatát Schwetzingenben és azokat a visszatérő bemutatkozási lehetőségeket, amiket a karácsonyi vásárokon kapnak pápai kézművesek, művészeti csoportok – emlékeztetett a polgármester.
 Dr. René Pöltl, Schwetzingen főpolgármestere köszönetet mondott Magyarországnak, mely elsőként nyitott a nyugat felé 1989-ben.
-1992-ben Gerhard Stratthaus főpolgármester és dr. Kovács Zoltán polgármester írta alá a testvérvárosi szerződést, ennek a partnerkapcsolatnak a létrehozása erős jelzése volt annak, hogy Európa megváltozott és újra egyesült, kelet és nyugat újra együtt van, megszűntek a határok és nem volt már a vasfüggöny. Ismerjük és elismerjük a magyar állam és magyar barátaink azon érdemeit, amit a németekért, Németországért tettek. Magyarország volt az első ország, amelyik meg merte tenni, hogy megnyitja a vasfüggönyt azzal, hogy 1989. szeptember 10-ről 11-ére virradóra megnyitották Ausztria felé a határokat – fogalmazott. A két város kapcsolatából a barátságot és a magyar vendégszeretet emelte ki. Mint mondta, senki sem gondolta a kezdetekkor, hogy mi lesz ebből a kapcsolatból és a barátság, ami kialakult a két város lakói között, már szinte felülmúlhatatlan.
-Mi, schwetzingeniek megtapasztalhattuk, mi az igazi és szívből jövő magyar vendégszeretet. Hogy milyen fontos és mekkora jelentősége van a barátságnak, még az ilyen nehéz időkben is, amikor szűkös a kassza. Soha nem éreztették velünk pápai barátaink, hogy kisebb lenne a fogadókészség és a vendégszeretet. Mi ezt mindenek felett értékeljük, és hálásak vagyunk érte. Mindig őszinte barátságot tapasztalunk önöknél és Pápa mindig ott van, és mindig szívesen vesz részt azokon az ünnepeken, amik nekünk fontosak, és amelyekre meghívjuk partnervárosainkat. Az elmúlt két évtizedben a két város összenőtt és elválaszthatatlan egység lett, sokat tanultunk és sokat segítettük egymást és ezt szeretnénk folytatni. A kapcsolat nem csak hivatalos szinten, hanem a településeken élők között is barátivá lett– fogalmazott. A testvérvárosi kapcsolatért végzett munkájáért a pápaiak közül dr. Kovács Zoltánnak, dr. Áldozó Tamásnak és Boros Katalinnak külön is köszönetet mondott. Örülünk a közösen eltöltött éveknek, évtizedeknek és az előttünk álló éveknek, évtizedeknek – zárta szavait dr. René Pöltl.
 Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, – aki Pápa polgármestereként a testvérvárosi szerződést aláírta húsz évvel ezelőtt – a két város ismerkedésének időszakát elevenítette fel és a kialakult személyes kapcsolatok fontosságáról szólt, megemlítve több kedves emléket, mely a két település barátságát jelzi. Úgy fogalmazott, saját életét tekintve, nagyon sokat kapott ettől a partnervárosi kapcsolattól.
Az ülés végén Pápa városa nevében dr. Áldozó Tamás a Balla Róbert Téri Általános Iskola két diákjának – Kalányos Patríciának és Gyip Klaudiának - a belváros egy jellegzetes épületsorát ábrázoló festményét adta át dr. René Pöltl-nek, a schwetzingeni főpolgármester pedig a Fő tér utolsó kövét hozta el ajándékba Pápára, mondván, ők tudják, hogy el fog készülni és nagyon szép lesz. E gesztus arra az ajándékra volt válasz, amit Pápa városa adott egy évvel ezelőtt Schwetzingennek - mely akkor újította meg főterét -, s dr. Áldozó Tamás polgármester a két város közti kapcsolat szimbólumaként a pápai Fő tér első kövét vitte el a német testvérvárosba.
Az ünnepi ülés végén a jelenlévők koccintottak a testvérvárosi kapcsolat évfordulójára, a két város barátságára és a partnerség jövőjére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!