Népzene és balkáni dallamok – Balkán Fanatik koncert


2012-09-08 10:57:20  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Népzene és balkáni dallamok – Balkán Fanatik koncert főképe
A szerdán kezdődött Pápai Cicege és Bornapok harmadik napjának egyik sztárfellépője a 2002-ben alakult Balkan Fanatik volt. Tíz esztendővel ezelőtt az együttes tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. Yorgosz Tzortzoglou már 30 éve zenél, s mindig is népzenei alapokkal dolgozott, az ő ötlete volt, hogy Lepés Gábor (Lepe) által képviselt elektronikus zenét elegyítsék népzenei elemekkel. Mivel a népzenei elemek főleg keletiek, balkániak, így lett a zenekar neve Balkan Fanatik. A BF 2003 nyara óta fellép klubokban és fesztiválokon. Játszott a Public Enemy előzenekaraként, majd tavaly tavasszal a Jethro Tull előtt is bemutatkozott a SYMA rendezvénycsarnokban. Idén rengeteg koncertet adtak, színpadra álltak a VOLT fesztiválon, az EFOTT-on, a Sziget fesztiválon, a Hegyalja Fesztiválon és minden nagyobb magyar városban. A produkció célja zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak. Az Esterházy-kastély előtt indult a koncert a Repülj madár című szerzeménnyel, amelyet az egyik országimázs kisfilmből ismernek a legtöbben. Ezt követően felcsendültek az együttes legismertebb dalai a Csináld, csináld, jól csináld!, a Cinegemadár, az Elment az én rózsám, a Ha te tudnád is, valamint az új album néhány szerzeményei is a lelkes közönségnek. A zenekar vezetője, Yorgosz viccesen megjegyezte, sikereik elsősorban a szép énekesnőiknek köszönhető, új lemezünkön brit pop alapokon szólalnak meg a magyar dalok, a lemez kissé súrolja a mulatós műfajt.
- Kicsit visszavettünk az újításokból, és igyekszünk közelebb kerülni a közönséghez, a szerelmes dalok mellett a bor-, pálinka dalok most nagyon sikeresek, előtérbe került például a gitár is. Sok ilyen számunk van, melyeket ehhez hasonló rendezvényeket szeret a közönség. A mulatós műfajnak van egy negatív megítélése, azt is mondhatnám, hogy kicsit gagyi, de mi profin nyúlunk hozzá. Vasárnap a Magyar Dal Napján megint mást mutatunk majd, adunk egy kis újítást a zenének, azt persze nem lehet tudni, mennyire lesz közönségoszlató, de reméljük mindenkinek tetszik majd.
Pápán mindenesetre jól fogadták a balkáni dalokat, hiszen a hangulatra és közönség reakciójára sem lehetett panasz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!