Borünnep - Pápai Cicege és Bornapok 2012.


2012-09-07 23:10:58  | cikk: mo  | 


Borünnep - Pápai Cicege és Bornapok 2012. főképe
A délutáni szakmai programok után a meghívott borrendek, a schwetzingeni delegáció és a város vezetése, valamint néptáncosok, zászlóforgatók közösen keresték fel a Borfalu helyszínét, az Esterházy-kastély udvarát. Az ünnepélyes nyitóceremónián, melyen egyenesen a grófi pár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a mulatságot, 14 borrend képviseltette magát. Tiszteletét tette a szekszárdi Alisca Borrend, a Balaton Vin, a Kelet-Balatoni Borrend, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, a Noé-hegyi Szent István Borrend, az Országos Vadász Borrend, a Pannon Császári és Királyi Borrend, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend, a Somlói Borút Egyesület, a csókakői Szent Donát Borrend, a Tihanyi Borrend, a badacsonyi VinumVulcanum, valamint Brindisi Szent Lőrinc Borend képviselője és természetesen a vendéglátó Somlói Borrend tagjai. A nyitóünnepségen részt vett dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője. 

Az ünnepélyes megnyitón Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere foglalta össze a 20 esztendős borrend célkitűzéseit. Megjegyezte, az 1992-es megalakulás óta több mint 250 tag csatlakozott a rendhez és tett esküt arra, hogy a somlait minden körülmények között népszerűsíteni, hírnevét öregbíteni fogja. A somlói borlovag szólt arról is, hogy mind a borrend, mind pedig a város életében fontos szerepet játszik az, hogy 15 éve Pápa, a somlói bor városa. Unger Tamás hangsúlyozta, a Somlói Borrend legfontosabb feladatának tekinti azt, hogy a somlai szerepeljen az éttermek italkínálatában, így a Pápára érkező vendégek megismerhessék a legkisebb történelmi borvidék zamatos nedűit.

A ceremónián Tálos Tamás, a 45 tagszervezetet és 6 külföldi egyesületet összefogó Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Áldozó Tamás szólt a résztvevőkhöz. A polgármester köszönetét fejezte ki a boraikat kínáló pincészeteknek, s külön a látogatók figyelmébe ajánlotta a legmesszebbről érkezett Balla pincészetet, mely Arad környékéről, a ménesi borvidékről hozta el borait Pápára. Áldozó Tamás a Pápai Cicege és Bornapok megnyitóünnepségén azt hangsúlyozta, az éttermekben a somlói bor mellé kerüljön fel az étlapokra a cicege is. Hiszen ez az elnevezés kifejezetten a pápai kistérségre jellemző. A bornapokon - tócsni helyett - kóstolhatunk is sokfélét a cicegéből, egészen vasárnapig – ehhez kívánt jó szórakozást a polgármester.

Az ízletes somlaival való koccintás után a Noé-hegyi Szent István Borrend borkirálynője és a csókakői Szent Donát Borrend borkirálynőjének egyik udvarhölgye köszöntötte a rendezvény vendégeit és a 20 éves Somlói Borrendet.
A nyitóceremónia után hivatalosan is megkezdődött a forgatag: megteltek az asztalok, az érdeklődők sorban álltak a jobbnál jobb borokért, s közben a színpadon is zajlott az élet. Felléptek az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola barokk táncosai, zászlóforgatói és hangulatos slágerekkel múlatta az időt a Munkácsy Zenestúdió.

Az ízletes borok, a finom magyar étkek és a szórakoztató programok vasárnapig várják a látogatókat. Lesz kézműves játszóház, színpadi produkciók, koncertek, kiállítás, a zárónapon pedig a vadászok is megjelennek az Esterházy-kastély udvarán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!