Őrzik a sváb hagyományokat


2012-09-07 18:01:17  | cikk: mo  | 


Őrzik a sváb hagyományokat főképe
A pápai nyugdíjasok táncos, zenés és irodalmi műsorával nyitotta meg kapuit a Borfalu ma délután. A vidám produkció után sváb hangulatban borozgathattak a bornapok látogatói, hiszen hagyományőrző tánccsoportok és gyermekfellépők töltötték meg a színpadot. A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kiemelt programját, a Német Nemzetiségi Napot színvonalas keretek között szervezhesse meg. A közösség fontosnak tartja, hogy legyen egy nap, amely összefogja a német ajkúakat, felidézi a sváb hagyományokat és egyben megmutatja azokat az érdeklődőknek.

Kitűnő alkalom volt a bemutatkozásra az idei rendezvény, hiszen a nemzetiségi önkormányzat ezúttal a Pápai Cicege és Bornapok rendezvénysorozatába illesztette a hagyományőrző csoportok fellépéseit az Esterházy-kastély udvarán.
- Pápa Város Önkormányzatával közös döntés volt az, hogy idei rendezvényünket a Borfaluban tartjuk, hiszen nem titok, hogy a Pápa és Scwetzingen között létrejött testvérvárosi kapcsolat már huszadik évébe lépett. A külföldi delegáció néhány napig Pápán vendégeskedik, a nemzetiségi nap programjával így mi is kedveskedhetünk nekik – fogalmazott Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A kulturális bemutató jelentős szerepet vállal abban, hogy az egykor nagyobb számú közösség életét, mindennapjait átható sváb népszokások és hagyományok ne fakuljanak meg, s ne vesszenek a feledés homályába. A mai napon mindezért gyermek-és felnőttcsoportok feleltek. A fellépők tánccal, zenével és énekekkel igyekeztek feleleveníteni az egykor virágzó közösség hétköznapjait.

A produkciókban bemutatkozott a Vajda Lakótelepi Óvoda nemzetiségi csoportja, műsorral készültek a Munkácsy Mihály Általános Iskola nemzetiségi osztályai és sváb dalcsokorral készült a Sindő gyermek-népzenekar. A nemzetiségi napok visszatérő fellépői a népviseletbe öltözött asszonyok, vagyis a Gannai Asszonykórus tagjai, de jól szerkesztett műsorral elevenítette fel a sváb hagyományokat a Bakonyszücsi Nemzetiségi Tánccsoport, a Nagyteveli Német Nemzetiségi Énekkar és Tánccsoport, valamint a Bakonyjákói Ifjúsági Tánccsoport is.

Pillerné Fódi Ilona a rendezvény kapcsán megjegyezte, célul tűzték ki, hogy a jövőben minél több lehetőséget biztosítsanak a német ajkúak összefogására, közös szórakozásra és a találkozásra. Nem titkolt cél, hogy felmérjék, hány főt számlál ma az egykor népes közösség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!