A.Tóth Sándor nyomában - Kiállítás a Refiben


2012-09-06 19:59:09  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A.Tóth Sándor nyomában - Kiállítás a Refiben főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája a 2012/2013-as tanév első kiállítását ma délután nyitotta meg. A tárlat egyik apropójául szolgált, hogy A. Tóth Sándor és az intézmény is nemrégiben vehette át a Magyar Örökség Díjat. Az A. Tóth Sándor nyomában című tárlat egy válogatást mutat be az érdeklődőknek a mester és a Művészeti Szakközépiskola grafikus és festő diákjainak munkáiból a Szakrális Művészeti Hét és az Olimpia éve jegyében.
Kerpel Péter művésztanár érdeklődésünkre elmondta, az intézményben ápolják a hagyományokat, hiszen a rajztantermet is róla nevezték el.
- A mostani kiállításra a művészeti tagozatos diákok válogatott műveit gyűjtöttük össze, összesen 30 diák, több mint 50 munkáját. A diákok freskókat, szekkókat, ikonokat, művészi-és tanulmányrajzokat, fametszeteket és linómetszetekek készítettek. A.Tóth Sándor itt látható képei az állandó kiállítás anyagából tevődtek össze – mondta a tanár.
Végül hozzátette, az idei évben az a nagy tervük, hogy az iskola bejáratánál egy A. Tóth Sándor emlékhelyet alakítsanak ki, a Magyar Örökség Díj laudációjának másolatát.
A csodálatos képekből álló tárlatot Tisler Géza, az iskola igazgatótanácsának nyugalmazott elnöke nyitotta meg a nagyközönség előtt.
Mint mondta, a kiállításon többszörösen összefonódnak a közös pontok. A.Tóth Sándor 2011-ben, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma pedig 2012-ben kapott Magyar Örökség Díjat. Ez a tény, egy tiszta és egészséges büszkeséggel tölthet el mindenkit.
- A kiállításon összefonódik ez a két tény. A művész úr 20 évig volt tanára az iskolának az államosításig. Őrizte a művészet iránti szeretetet és erre nevelte a diákokat is. Az örökség díj kifejezi, hogy mind a ketten, mind az iskola, mind pedig A. Tóth Sándor, ezt az örökséget hagyta az utókor számára - hangsúlyozta Tisler Géza.
A rendezvényen részt vett dr. A. Tóth Gábor Sándor, az egykori művész fia, aki nagyon büszke és elégedett a pápai művészeti iskola diákjaival.
A tárlatmegnyitó végén röviden beszélt az édesapja kiállított képeiről, kiemelve a Cserkész című alkotást. Elmondta még, hogy a tanulókból nem feltétlen lesz művész, de a rajztudásuk az egész életükre hatással lesz, a látásmódjukat sokban befolyásolja.
A kiállítás október közepéig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!