Pápa-Beat - digitalizálják a pápai könnyűzenei élet ékköveit


2012-09-05 19:41:49  | cikk: mo  | 


Pápa-Beat - digitalizálják a pápai könnyűzenei élet ékköveit főképe
Kuriózumszámba megy az a kiállítás, melyet a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára szervezett ma délután. A tárlat ugyanis a könnyűzenei élet pápai keresztmetszetét hivatott bemutatni fotókon, felvételeken és egyéb izgalmas dokumentumokon keresztül. A Pápa-Beat elnevezésű kiállítás az 50-es évektől egészen napjaink gyűjti össze azokat az értékes felvételeket, melyek mérföldkövei voltak a kor könnyűzenei életének, ma pedig már mind a kultúra, mind a művészet szempontjából értékes dokumentumnak számítanak.
Petrik Iván levéltáros hangsúlyozta, a tárlat célja a figyelemfelkeltés is, hiszen a Pápa-Beat nemcsak a kiállítás neve, hanem egy projektet is takar. A levéltár ugyanis Magyari Jenő, az egykori Utódok zenekar tagja ösztönzésére elhatározta, hogy digitális archívumban gyűjti össze és őrzi meg a régi felvételeket az utókor számára. A kiállítás megnyitóján elhangzott, bárki, aki rendelkezik hasonló értékes dokumentummal, fotóval, hangfelvétellel, bocsássa a levéltár rendelkezésére, melyet természetesen továbbra is birtokolhat, az intézmény csupán digitalizálja azt.

A kiállítást dr. Hermann István nyitotta meg. A Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója felidézte a beat-kultúra mérföldköveit, s mindazt, amit magával hozott abban az időben.
- Amerikában és a nyugat-európai országokban az 1950-es évekre felnőtt egy új generáció, akik a zene mellett az irodalomban is a lázadás mellett döntöttek. A beat-nemzedék életérzését az irodalom és a film is tükrözi, de a leghatásosabban és a legnagyobb tömegekhez szólóan a modern könnyűzene szolgál közegként. A beatzene a mozgalom leggazdagabb hajtásaként 1960 táján született, az egyes területek folklórjával is kapcsolatot ápolt ("folk-beat"), illetve olykor politikai állásfoglalást fejezett ki ("pol-beat").
A pápai könnyűzenei kultúra évtizedeivel kapcsolatban Hermann István egy kiadványt ajánlott a megjelentek figyelmébe. A Művelődéstörténeti Társaság Két konferencia című kötetében ugyanis két tanulmány is olvasható a témában Horváth Béla és Magyari Jenő tollából.

A kiállítás fotókon és egyéb korabeli dokumentumokon keresztül mutatja be a XX. század második felének könnyűzenei életét. Olyan pápai zenekarok tündöklése elevenedik meg a tárlókban, mint például a Juniors, az Albatrosz vagy a legendás Utódok és a Hobby zenekar.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!