Forgalomsegítő rendőrök az iskoláknál


2012-09-03 20:15:56  | cikk: HuHa  | 


Forgalomsegítő rendőrök az iskoláknál főképe
A tanévkezdéssel egyidőben ma reggel indult el az ORFK 2008-ban meghirdetett „iskola rendőre” program első eleme, a forgalomsegítés az oktatási intézmények környékén. Pápa városában is több iskolánál álltak ma egyenruhások – a rendőrök mellett polgárőrök és közterület felügyelők -, hogy segítsék a gyermekek biztonságos közlekedését a forgalmas átkelőhelyeken, közlekedési csomópontoknál. Cél, hogy a járművezetők figyelmét felhívják az iskolák közelében megnövekedett gyalogos forgalomra és az elsőbbségi szabályokra, valamint, hogy a gyermekeket a nyári szertelenség után a helyes közlekedésre ösztönözzék. A Pápai Rendőrkapitányság előzetes felmérést végzett a tanévkezdés előtt, hogy melyik iskolánál van szükség a rendőri jelenlétre és ma reggeltől egy hónapon át, azokon a helyeken egyenruhások állnak a reggeli órákban és a tanítás végének időszakában. 
-Minden iskolához nem tudunk rendőrt állítani, de a forgalmasabb utak mellett lévő oktatási intézményeknél ott vannak munkatársaink. Így az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolánál, a Tarczy Lajos Általános Iskolánál, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola Török Bálint utcai épületénél, a Munkácsynál és a Közgáznál is. A rendőrök munkáját a polgárőrök és a közterület felügyelők segítik, a Munkácsy Mihály Általános Iskola sarkánál például évek óta a polgárőrök adnak szolgálatot, a Tarczynál pedig közterület felügyelők segítik a gyerekek biztonságos közlekedését – mondta el Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Az alezredes arról is szólt, az egyenruhásoknak nem az a feladata, hogy folyton megállítsák a forgalmat.
-Rendőreinknek a zebrák közelében kell tartózkodniuk és abban az esetben, ha egyszerre több gyermek érkezik a zebrához, akkor meg kell állítaniuk a forgalmat és segíteni az átkelést. Bízunk abban, hogy az egyenruhások zebráknál való megjelenése a gépjárművezetőknek is feltűnik, óvatosságra, lassabb közlekedésre és az elsőbbség megadására figyelmezteti őket. Nem célunk, hogy egy diák miatt egy hosszú kocsisort megállítsunk, és ezzel akadályozzuk a reggeli csúcsforgalmat, de természetesen, ha azt tapasztaljuk, hogy egy diák nem tud átkelni a zebrán, akkor egy gyerek miatt is beavatkozunk.
Az iskola rendőre programnak ez az eleme a diákok figyelmét is hivatott felkelteni a szabályos közlekedésre, hiszen a rendőrök, egyenruhások láttán ők is körültekintőbben haladnak át a gyalogátkelőkön. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, a gépjárművezetők figyelemmel vannak a reggeli és kora délutáni megnövekedett gyalogosforgalomra és többnyire a rendőr beavatkozása nélkül is megállnak a zebrák előtt. Az iskoláknál szolgálatot teljesítő járőrök pedig nemcsak az elsőbbség megadására ügyelnek, azt is nézik, hogy a gépjárművezetők használják-e a biztonsági övet, gyermekülésben szállítják-e a kisgyermekeket és a vezetés közbeni telefonálást is figyelik.
Az iskolai forgalomsegítés szeptember végéig tart, ahol azonban szükséges még októberben is folytatják az iskolakezdési akciót.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!