Épül a Szabó Dezső utcai hulladékudvar


2012-09-02 10:07:02  | cikk: HuHa  | 


Épül a Szabó Dezső utcai hulladékudvar főképe
Két szelvény betonozásával már elkészültek a kivitelezők a Szabó Dezső utcai hulladékátrakó telepen készülő hulladékudvar építése során – tudtuk meg Rabi Istvántól, a közbeszerzési eljáráson nyertes Szanyépszer Kft. létesítményfelelősétől. A munkák néhány héttel ezelőtt a terület kimérésével, a földkiemeléssel és a hulladékudvart keretező kiemelt szegélyek megépítésével kezdődtek meg, a hét végére pedig kb. 1000 m2 felület betonozása is elkészült.
-A hulladékudvar tulajdonképpen egy 3600 m2-es betonfelület lesz körben kiemelt szegéllyel, ezen helyezik majd el a különböző hulladékok befogadására alkalmas konténereket. Ebből 3400 m2 a normál szemetek elhelyezését teszi lehetővé, 200 m2 felület pedig a veszélyes hulladékok tárolását szolgálja. A betonburkolat különböző esése biztosítja majd, hogy a ráhulló csapadékot megfelelő helyre tudjuk elvezetni, hogy a hulladékokból az eső által kimosott szennyezőanyag ne károsítsa a környezetet – mondta el Rabi István. A hulladékudvar a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelően épül, a cél, hogy a felhalmozott hulladékok semmilyen módon ne károsítsák a környezetet. Normál intenzitású csapadék esetén a víz olajfogó műtárgyon megy keresztül, amely aztán felfogja az olajszennyeződést, a veszélyes hulladékoknak helyet adó területet kialakítása pedig speciális, ezt úgy építik meg, hogy az esetlegesen a betonon átszivárgó csapadékvíz összegyűjthető legyen. Rendkívüli intenzitású eső esetén a záporkiömlő műtárgyban gyűlik a csapadék és megfelelő mennyiségű víz elérése után a nyílt árokrendszerben folyik tovább.
-Nemcsak a környezetvédelmi előírásoknak felel meg az épülő hulladékudvar, a környezettudatos magatartás szempontjait is figyelembe vettük, így az ágyazati rétegbe zúzott építési törmeléket helyeztünk el. Ez egyébként szemét lenne, de miután egy zúzógépen megfelelő szemszerkezetű anyaggá alakítottuk, ágyazati anyagnak megfelelővé vált és használni tudjuk az építés során – magyarázta a létesítményfelelős.
A kiemelt szegélyek megépítését követően a felület alapjának kialakítása történt meg, lefektették a szükséges csővezetékeket és beépítették a speciális műtárgyakat, a héten pedig megkezdődött a felület betonozása is, mely kb. 500 m2-es dilatációs egységenként történik. Ebből kettő készült el a hétvégére.
A hulladékudvart egyébként az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás építteti, az új hulladékkezelési rendszer kialakítását célzó sikeres európai uniós projekt keretében, elkészültét követően pedig a Közszolg Kft. fogja üzemeltetni.
- A hulladékudvar célja, hogy olyan hulladéktípusokat tudjon befogadni, amelyeket a kommunális hulladékba nem szabad belerakni és a lomtalanítás során sem vehetünk át. Ilyenek például az elektronikai hulladékok, akkumulátorok, festék- és vegyszermaradványok. Ezek egy része veszélyes hulladék, másik része pedig nem veszélyes hulladék, ennek megfelelően tárolásuk térben is el fog egymástól különülni – mondta el Mészáros Csaba, a Közszolg Kft. ügyvezetője, hozzátéve - A hulladékudvart nem úgy kell elképzelni, hogy nagy halmokban áll majd a szemét a betonon, a lakosság által beszállított hulladékok a járműről rögtön a megfelelő konténerbe kerülnek, ezek a konténerek kapnak majd helyet az udvar betonján.
A veszélyes hulladékokhoz speciális, zárt konténereket szerez be az önkormányzati társulás, a nem veszélyes hulladékokat pedig nyitott konténerben tárolják majd az elszállításig, az összegyűlt szemetet pedig a különböző ártalmatlanító, megsemmisítő cégeknek adják át, ők gondoskodnak a hulladékok további sorsáról. A Szabó Dezső utcai hulladékudvar kivitelezési munkái a tervek szerint október 30-ára fejeződnek be, az engedélyek beszerzését követően várhatóan a jövő év elején kezdheti meg az üzemeltetést a Közszolg Kft.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!