Lenyűgöző asztrotáj-képek a színházépületben


2012-08-31 19:41:00  | cikk: Babos Petra  | 


Lenyűgöző asztrotáj-képek a színházépületben főképe
A Magyar Fotógráfia Napja alkalmából Gyurom János aranydiplomás természetfotós, E-MAFOSZ diplomás fotóművész asztrotáj-fotóiból nyílt ma délután kiállítás Titokzatos éjszakák címmel a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ előterében.  Az asztrofotózás a csillagászati és földrajzi szemléletű fotózási stílust egyesíti, azaz nappalról ismerős tájakat, városokat, nevezetességeket mutat be csillagos égi háttérrel, égitestekkel együtt. Az ember szinte úgy érezheti magát, mintha a csillagos égbolt alatt állna.
Gyurom János most új oldaláról mutatkozik be a közönségnek, ezúttal asztrotáj-képekkel nyűgözi le az érdeklődőket. A Dunántúl mesés helyein járt az elmúlt időszakban, ezt mutatja be a kiállításon látható 30 fotón. A várakat, kastélyokat ábrázoló képek mellé rövid ismeretterjesztő szövegeket is írt, gyarapítva a látogatók tudását.
Rádi Róbert, a Polgármesteri Kabinet vezetője köszöntőjét egy idézettel kezdte: „Puska, messzelátó, fényképezőgép - mindegyik egy kulcs a természethez, mindegyik más rejtekajtót nyit meg, s a látott kép aszerint változik, hogy melyik ajtón lépünk be.”
- Ez a mai kiállítás, műfaját tekintve egyedülálló, mivel ilyen kiállítási anyag még soha nem volt városunkban. A csillagos égbolt látványa mindig is megbabonázta az embereket. Szinte minden kultúra megpróbálta értelmezni az égen elhelyezkedő fényes pontok sokaságát. A csillagok iránti érdeklődés az őskor misztikus tisztelete óta tudományos érdeklődéssé változott a modern ember tudatában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne napjainkban is csak gyönyörködés, vagy érdeklődés céljából az égboltra tekinteni. Főleg úgy, ha közben tudjuk: csillaghalmazok nem csak távoli, ismeretlen naprendszereket rejtenek, hanem szimbólumokként az emberiség kultúrájának, történelmének emlékeit is - mondta Rádi Róbert.
Végül hozzátette, aki az égboltra néz, abban szinte kivétel nélkül felébred a vágy, hogy másnak is átadja az élményt, amit a Hold látványa, vagy a fényes égitestek csillogása nyújt. Elmesélhetjük élményeinket szóban, esetleg le is rajzolhatjuk a látottakat, azonban ezek sokszor együttesen sem érnek fel egy színes fénykép adta élménnyel - zárta gondolatait a kabinetvezető.
Egy tökéletes asztrotáj-kép elkészítése bizony sok időt és rengeteg türelmet igényel - vallja Gyurom János.
- Ha az ember tudatosan akar asztrotáj-képet fotózni, bizony nem egyszer kell kimennie az adott helyszínre. Először is fel kell mérni a terepet, meg kell keresni a megfelelő szöget, majd tudatosan be kell állítani a gépen az expozíciót, a fehéregyensúlyt. Egy-egy fotó körülbelül 4-5 órás időt vesz igénybe.
A fotóművész kedvenc képének a Memory című fotót tartja, mivel régebben hosszú évekig vadászott és ezt fájó szívvel hagyta abba. A pozitúrát sokáig komponálta az alkotó, a lenyugvó nappal és a magaslessel.
Célja, hogy fotóival bemutassa azt a csodálatos világot, ami csak egy karnyújtásnyira van, és mégis egzotikus szépségek, gyönyörű tájak,érdekes színek, formák alkotják. És mindezt művészi eszközökkel teszi láthatóvá azok számára, akikhez eljut és szeretik a természetet, a szépet, a körülöttünk lévő világot.
Gyurom János érdeklődésünkre elmondta még, jelenleg a természetfotózás, az asztrotáj-képek készítése és a modell fotózás foglalkoztatja, melyet úgy szeretne véghezvinni, hogy ezt a három területet egy képre komponálja.
Szerinte a természetfotózás a következőt jelenti:
- Várakozva figyelni egy madárfüttytől hangos erdőben, ahová a távoli harangszó is csak megfáradva ér el, vagy egy hajnali tóparton figyelni az ébredő természet változó színeit. Várni az erdei tisztásra kiváltó szarvasbikát, vagy a kotorékból kibúvó rókát. Megfigyelni éjszaka az állatok viselkedését. A tóparton les sátorban éjszakázni, és várni a gyönyörű napkeltét. Megcsodálni a Bakony erdei fölött önfeledten köröző madarakat. Mindezek megörökítése fotón, hogy aztán újra átélhessem a színeket, a fényeket, az élményeket.
A tárlat megnyitóján Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub elnöke, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége alelnöke, a Kitüntetési Bizottság elnöke átadta Gyurom Jánosnak azt a fotóművész diplomát, mellyel az alkotó jogosan használhatja a MAFOSZ-Diplomás (E-MAFOSZ) fotóművész címet.
- Gyurom János egy rendkívül felkészült tagunk. Örömmel adtam át neki ezt az elismerést, nagyon megérdemelte. Először természetfotósként ismertem meg, mára már sokkal több műfajjal megpróbálkozott. Az asztrofotó egy nagyon speciális területe a fotográfiának, amit nagyon kevesen művelnek nagyon színvonalasan.
A kiállítás megnyitón Szórádi Gábor működött közre zongorán. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási idejében.  

Képek:

Támogatók:
Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, Molnár Fotó Veszprém, Pápa Város Önkormányzata, Pápai Asztalos Kft., Veszprém Megyei Vadászkamara és a Bakonyerdő Zrt.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!