Posztos rendőr a Kis téren – beszélgetés Szappan Csaba rendőrkapitánnyal


2012-08-31 15:32:49  | cikk: HuHa  | 


Pápa belváros, Kis tér. Verőfényes nyár végi délutánon invitált meg e helyre Szappan Csaba rendőr alezredes, városunk rendőrkapitánya, hogy a kapitányság legújabb intézkedéseit ismertesse. Erősen leromlott állapotú házak keretezik a kedves, szépen gondozott kis zöld szigetet a tér közepén, a macskaköves úton olykor elhalad egy gépkocsi. A téren csend van, a házak előtti lépcsők, padkák üresek. Csak néhány járókelő halad végig a járdákon, az egyik utcából két rendőrjárőr közeledik. Igazi békés hangulat uralkodik az álmos délutánon, pedig a hírek szerint itt a hangoskodás, zajos csoportosulás és félelmet keltő viselkedés a jellemző. Amivel az itt élő cigány lakosok egy része elviselhetetlenné teszi az életet a nem cigány lakosság számára.
Kapitány úrral nem érzékenyülünk el e csendes béke láttán. Szavai határozottan csengenek, mondatai keményen koppannak a kockaköveken, miközben a közelmúltban bevezetett intézkedésekről beszél. Néhány járókelő odaköszön, van, aki véleményét is megosztja azonnal: „este kell idejönni. De nem ám egyenruhában, civilben, mert az egyenruha láttán eltűnnek”. Más épp az ellenkezőjét javasolja: „az egyenruha látványa már eleve hazazavarja a hangoskodókat”.
Mielőtt a Kis téri helyzetről beszélünk, arra emlékeztet, kinevezésekor és önkormányzati beszámolóiban is hangsúlyozta, a pápai kapitányság célja, hogy a lakosság érdekében, a törvényi előírásoknak megfelelően lássa el szolgálatát és a lakosság igényeinek megfelelően biztosítsa a közbiztonságot. Eddig is így tettek és ezután is így fognak, a kapitányság eredményessége pedig azt igazolja, hogy jól végzik dolgukat.
-A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai eddig is minden állampolgári bejelentést kivizsgáltak, a lehető leggyorsabban reagáltak és amennyiben felmerült a jogsértő magatartás, megtették a szükséges intézkedéseket. Hogy a lakosság közbiztonsági igényének minél jobban meg tudjunk felelni, a közelmúltban kapitányságunk illetékességi területének minden településén közbiztonsággal kapcsolatos kérdőívet tettünk közzé. A kérdőíven a lakosság önkéntes alapon – névvel vagy név nélkül – megjelölheti azokat a problémákat, amelyeknek rendezését a rendőrségtől várja el. A kérdőíveket a falvakban az önkormányzatoknál és a körzeti megbízotti irodákban helyeztük el, itt Pápán pedig a kapitányságon, az önkormányzatnál és az okmányirodában találják meg. A kérdőívek mellett található a gyűjtődoboz, a kitöltött lapokat abba kell belerakni, mi pedig folyamatosan összegyűjtjük és értékeljük a véleményeket. Emellett rendőreink több tucat családot személyesen is felkerestek, hogy a közbiztonsággal kapcsolatos véleményüket megismerjük, problémáikat elmondhassák.
-Mit mutatnak az eddigi kérdőívek?
-Az első értékelések megtörténtek, az emberek a kistelepüléseken úgy érzik, általában rend van, különösebb gondot nem jeleztek. Pápa városában viszont néhány városrészen, így a Kis téren, a Mező utcában, a Rigó lakótelepen és környékén arról adtak jelzést, hogy viszonylag sok, cigány közösséghez tartozó család él, akik az utcán csoportba verődve járnak, hangoskodnak, kiabálnak, nem olyan viselkedést mutatnak, amit a többségi társadalom tagjai el tudnak fogadni. Ezt pedig egyre kevésbé tolerálják és igényként fogalmazták meg azt, hogy ezeken a városrészeken legyen több rendőr. Hozzá kell tenni, Pápa városában mindig is – hol erősebben, hol gyengébben – jelentkezett a cigány és magyar lakosság között némi súrlódás, és most sem rosszabb a helyzet, mint korábban, de az embereknek elfogyott a türelmük. Azt is el kell mondani, hogy az említett városrészeket eddig is gyakrabban ellenőriztük, különösen a késő esti, éjszakai órákban, most azonban ezt tovább fokoztuk.
-Miként?
-Elindítottuk a posztos rendőr szolgálatot itt a Kis téren és a Mező utcában. Kora délutántól éjszakába nyúlóan rendőr szolgál ezeken a területeken, és a lakosság rendelkezésére áll, ha pedig jogsértést tapasztal, intézkedik. Emellett járőreink ezeken a városrészeken és a Hódoska majorban gyakrabban végeznek ellenőrzést. Azt gondolom, mindez már most észrevehetően javította a közterületi hangulatot. Hangsúlyozom, nem arról van szó, hogy ezeken a területeken tömegével történnek súlyos bűncselekmények, hanem arról, hogy a más kultúrájú cigány közösség bizonyos viselkedését – a csoportosulásokat, kiabálásokat, szotyola-köpködéseket - már nem viselik el, a kifogásolt utcai jelenségek ellen rendőri fellépést várnak el a lakosok. Azt gondolom, minderre egyébként a média is hatással van, az ország más területein történt események és az itt negatív hangulatot keltő elferdített híresztelések is hatással vannak.
-Milyen igényt fogalmaztak meg a lakosok a személyes beszélgetések során?
-A vélemények hasonlóak voltak, mint a kérdőívek esetében. Rendőreink főleg azokon a területeken beszélgettek a lakossággal, ahol sok cigány nemzetiségű család él. Itt a Kis téren például az állandó rendőri jelenlét mellett azt kérték, hogy a kiskorúak védelmére jobban figyeljünk, mert a kiskorú cigánygyerekek a nem cigány gyermeket megfenyegetik, lejmolnak tőlük. Amióta itt vagyunk, ilyen jelenséget nem tapasztaltunk, de hozzá kell tennem, ezt megelőzően is csak szórványosan volt ilyen bejelentés, azokban pedig mindig intézkedtünk.
-Mit tehet a posztos rendőr?  Hiszen az, hogy kiabál valaki, kiül a háza elé, vagy szotyolát köpköd, az nem bűncselekmény.
-Sokan megfogalmazták már azt, hogy a rendőr puszta jelenléte is hatásos. Itt sokkal kevesebb ember van az utcán esténként, kevésbé hangoskodnak, amikor rendőr van a területen és mi nem tapasztaltuk azokat a jelenségeket, amikről az emberek beszámoltak. Tehát jelenlétünk idején nem tudjuk megerősíteni a lakossági véleményeket, amiből az látszik, hogy a rendőri jelenlét a nem elfogadható, nem tolerálható magatartásokat, esetleg félelmet keltő jelenségeket visszatartja. Egyébként, ha valaki szemetel, abban tudunk intézkedni, például szabálysértési feljelentést teszünk. Gyerekek, fiatalkorúak lejmolása - attól függően, hogy milyen súlyos erőszak valósul meg - akár bűncselekmény is lehet, amiben szintén tudunk intézkedni, igazoltatni, előállítani vagy büntetőeljárást indítani. Képzett rendőrök teljesítenek szolgálatot itt is, és szükség esetén segítséget is hívhatnak. Jelenlétükkel, a téren való mozgásukkal, kommunikációjukkal megnyugtatják a lakosságot.
-Mióta működik a posztos rendőr szolgálat itt a Kis téren?
-Két héttel ezelőtt indítottunk el ezt a szolgálati formát és ezzel párhuzamosan fokozott ellenőrzést rendeltem el a város egész területére. Ennek keretében lényegesen intenzívebben, nagyobb létszámban látjuk el a járőrszolgálatot és bizonyos pontok visszatérő ellenőrzése kötelező. Az elmúlt két hétben történtek jogsértések itt is és a város más pontjain is, de olyan mértékű utcai bűnözést például itt a Kis téren, mint amiről az itt élő lakosság vagy - eltorzítva a valóságot - mások beszámoltak, nem tapasztaltunk. Hangsúlyozom még egyszer, az emberek egyébként sem jeleztek itt nagyon sok bűncselekményt, inkább a viselkedésforma zavarja őket, vagy a szomszéd hangoskodása és a sok hulladék. Ez utóbbi problémával mi annyit tudunk kezdeni, hogy jelezzük az önkormányzatnak vagy az illetékes szervnek. Kijelenthetem, az elmúlt két hétben olyan körülményeket nem tapasztaltunk, ami ennél nagyobb rendőri jelenlétet indokol. Bízom benne, hogy ezekkel az intézkedésekkel hatékonyan javítjuk a közterületi biztonságot ezeken a városrészeken, és meg tudjuk nyugtatni a város lakosságát.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!