A könyv, a szellemi kikapcsolódás legrégebbi fajtája


2009-12-18 22:13:25  | cikk: Tóth Tamara  | 


Elérkezett a karácsonyi visszaszámlálás utolsó hete, ilyenkor már mindenki ajándékvásárlási lázban ég. Az elektronikus média megjelenésével felvetődött a kérdés, hogy talán elérkezett az ideje a Gutenberg-galaxis válságának, a könyv ideje lejárt. Azonban nem valósult meg a pesszimista jóslat, sőt napjainkban újból népszerűvé vált az olvasás, illetve könyvek ajándékozása. Azoknak, akik maradandó, értékálló ajándékot szeretnének adni szeretteiknek, következzék egy kis ízelítő abból, hogy milyen könyveket ajánlanak a könyvesboltok karácsonyi ajándékba.

Az Alexandra könyvesbolt Top 10-es listája felnőtteknek a következő:1. Müller Péter Gondviselés, 2.  Dan Brown Az elveszett jelkép, 3. Vujity Tvrtko Menekülés a pokolból, 4. Leslie L. Lawrence A fekete özvegy I-II., 5. Debreczeni József Arcmás, 6. Rácz Zsuzsa Nesze Neked Terézanyu!, 7. Paulo Coelho Inspiráció, 8. Robin Cook Idegen test, 9. Fejős Éva Eper reggelire, 10. dr. Csernus Imre A férfi.

Top 10-es ajánlatuk gyermekeknek: 1. Stephenie Meyer Eclipse - Napfogyatkozás, 2. Stephenie Meyer Twilight- Alkonyat, 3. Stephenie Meyer New Moon-Újhold, 4. Geronimo Stilton Karácsony van, Stilton!, 5. Hans Chiristian Andersen Andersen varázslatos meséi, 6. Christl Vogl A manók mesebeli világa, 7. Elisabetta Gnone Fairy Oak 3.- A Fény Hatalma, 8. Tea Stilton Rejtély Párizsban, 9. Gitte Grandpaul Hannah& Miley: A sikersztori, 10. Alexandra Kiadó Kvízkártyák: Föld.

Az Anna könyvesbolt a Kossuth utcán a következőket ajánlja: 1. Bán Mór Hunyadi-3. könyv-A csillagösvény útján, 2. Stieg Larsson Millennium trilógia -A kártyavár összedől, 3. Dan Brown Az elveszett jelkép, 4. dr. Csernus Imre A Férfi és A Nő, 5. Vujity Tvrtko Menekülés a pokolból, 6. Méhes György Egyetlenem, 7. Leslie L. Lawrence A fekete özvegy I-II., 8. Stephenie Meyer Eclipse, 9. Müller Péter Gondviselés, 10. Robin Cook Idegen test. Gyermekeknek Thomas, a gőzmozdony, Gilbert Dalahaye- Marcel Marlier Márti meseországban, Bartos Erika Anna és Peti című sorozatokat ajánlják.

A Könyvszigetben Jasku Tiborné teljes körű útmutatót adott: szórakoztatóirodalomban Dan Brown Az elveszett jelképBunyevácz Zsuzsa A Szent Grál üzenete-Az eltitkolt magyar vonatkozások, és Az Újvilágrend tízparancsolata, avagy a Szent Grál elrablása? Szépirodalomban Bán Mór Hunyadi összes kötete, Méhes György Szép szerelmek krónikája, Wass Albert összes könyve. Müller Péter Gondviselés. Verseskötetekből Reményik Sándor, Dsida Jenő, Rejtő Jenő összegyűjtött versei. Most jelent meg dr. Papp Lajos Csodák és tragédiák életemben, Böjte Csaba Ablak a végtelenre. Sportkönyvekből Labdarúgás, Forma 1. Gyermekeknek Fésűs Éva Ezüsthegedű és Csupafül 22 meséje című könyvét és Marék Veronika Kip-Kop Karácsonya című könyveket ajánlotta.

Manapság sajnos egyre kevesebben olvasnak, nemcsak a felnőttek, de egyre inkább a gyerekek is. Szerencsére, akik könyvet vesznek a kezükbe és teszik ezt nem csak kötelezettségből, hanem legfőképpen kedvtelésből, azok állítólag egyre többet olvasnak. Ez visszaadja a reményt, hogy nem megy ki a divatból a könyv a mai digitális forradalom idején sem, hiszen ez mindenhol és mindenkor megadja a szellemnek és a léleknek a szabadságot, hogy tér és időkorlát nélkül szárnyalhassunk, amerre csak akarunk vagy amerre a könyv írója elkalauzol bennünket. Csodás szabadság, hogy a filmekkel ellentétben mindenki számára olyan világ jelenhet meg a lelki szemei előtt egy könyv olvastán, amilyet csak akar, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen képzeljük el ugyanazt a dolgot.
Bármikor képessé válhatunk együtt harcolni, izgulni, együtt félni, együtt álmodni azokkal a hősökkel, akik a könyv lapjain élik megírt kalandjaikat.

Szerintem nincs jobb ajándék a könyveknél.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!